Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Argentijnse wijnen: stoere malbec en torrontés

Het is niet alleen voetbal, tango, biefstuk en Koningin Máxima wat de klok slaat in Argentinië. Het enorme Zuid-Amerikaanse land heeft nog zoveel meer moois te exporteren. De Argentijnse wijnen krijgen steeds meer aanzien in Nederland. De druiven, waarvan de stoere malbec wel het paradepaardje is, groeien overwegend op de uitlopers van het Andesgebergte, in het westen van het land. Daar is het droog en heet en dat vinden die druiven wel zo lekker. Natuurlijk hebben ze ook wat te drinken nodig, en dat is niet eenvoudig in dat barre landschap. Het irrigeren van de landerijen (dat eeuwen geleden ook al zo vernuftig door de Inca’s werd gedaan in dit gebied) is bepaald geen overbodige luxe en de oorzaak van veel hoofdbrekens voor de wijnmakers te lande. Het gebrek aan regen heeft echter ook een zeer groot voordeel: ziekten krijgen geen vat op de druiven. Als alles goed gaat verlaten de meest karaktervolle wijnen de finca’s. Het is trouwens niet alleen rood wat de landerijen produceren. De kruidige witte Torrontés is óók niet te versmaden – en óók behoorlijk stoer.

 

Een korte geschiedenis van wijnbouw in Argentinië

Het waren Spaanse kolonisten die, in de 16e eeuw, wijn begonnen te maken in Argentinië. Dat deden ze van de criolla-druif, een niet zo heel erg gewaardeerde, door velen zelfs inferieur genoemde druif. Maar toen aan het eind van de 19e eeuw die arme Europese wijnboeren hun wijngaarden verloren aan de druifluisepidemie, lieten ze de oude wereld voor wat ie was en verhuisden ze en masse naar beter oorden. Beter wijnoorden welteverstaan, en Argentinië ticked all the boxes. De overwegend Franse, Spaanse en Italiaanse wijnmakers sprongen op de boot en namen wat wijnstokken én hun jarenlange kennis en ervaring mee. Het resultaat? Een enorme opleving van de Argentijnse wijnindustrie. De edelste druiven werden nu geteeld, bovendien brachten de Europese wijnmakers allerlei verschillende wijnstijlen met zich mee.

Helaas, in de twintigste eeuw was het vooral een hoop kommer en kwel in Argentinië. (Burger)oorlogen en economische malaise deed de wijnbouw geen goed, en toen Argentinië ook nog eens werd geboycot door de rest van de wereld dronken de Argentijnen hun wijn helemaal zelf op. Het ging dan niet om kwaliteitswijn; daar hadden de Argentijnen in deze tijden gewoonweg het geld niet voor. Gelukkig zagen investeerders hun kans schoon, juist in tijden van tegenspoed. De grond was immers zeer betaalbaar! Inmiddels telt Argentinië dus vele moderne wijnbedrijven, en zijn Argentijnse wijnen niet meer weg te denken uit de Nederlandse schappen.

 

Wijngebieden in Argentinië

De belangrijkste wijngebieden van het immense Argentinië vind je in het noordwesten. Van noord naar zuid zijn dat: Salta (Argentinië’s hoogste wijnregio, waar druiven groeien op bijna 2000 meterhoogte!), Catamarca, La Rioja (de oudste wijnregio van het land), San Juan (waar de bekende Tulum Valley ligt) en Mendoza. Daaronder ligt nog het koele Patagonië, waar wijnen uit Río Negro en Neuquén furore maken.

Maar eigenlijk draait het in dit land allemaal om Mendoza, waar 70% van de Argentijnse wijn vandaan komt. Binnen de grenzen van Mendoza ligt dan nog, onder meer, de wijnregio Uco Valley.

 

Meest aangeplante druiven in Argentinië

De nationale trots is zonder twijfel de malbec-druif. Er wordt veel rode wijn geproduceerd, maar zeker ook goede witte. Torrontés wordt gezien als de nationale witte druif.

 

BLAUW

 

WIT

Argentinië

11 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
 
[2010] Boterzacht, vol en rond van smaak met veel fruit van rijpe kersen en pruimen en een aardse ondertoon. Traditie in een modern jasje. ...
[2012] Deze Chardonnay uit Mendoza in Argentinië is een lekker fris glas, niet te rond en vol en mooi droog. Gewoon een goed glas!
[2010] Een uiterst geconcentreerde Merlot: jammig fruit van vlierbes, een compoteachtige zoetsappige smaak en een zijdezachte tanninestructu...
[2012] De reserva is meer uitgesproken dan de 'gewone' versie. Hier ruik je muskaatgeuren, grapefruit en sterk geurende witte bloemen. Ook w...