Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Bonarda: uitbundig en gul

Er zijn meerdere druiven die zich Bonarda noemen. Zo groeit in de Noord-Italiaanse streek Piëmont de Bonarda Piemontesa. Je vindt hem er niet veel meer, en dat komt door de verguisde druifluis, die aan het eind van de 19e eeuw vrijwel de gehele druivenaanplant van Europa verwoestte. Bonarda Piemontese wordt inmiddels bijna alleen in blends gebruikt, om de kleur te versterken (de druif is erg donker) en de alcohol op te krikken.

In Argentinië echter staat Bonarda uitbundig aangeplant (het is na Malbec de ‘grootste’ rode druif!). Lang dacht men dat deze druif dezelfde was als die uit Piëmont, meegebracht door Italiaanse emigranten, maar DNA-tests hebben anders uitgewezen. De druif is wel dezelfde als de Californische Charbono, die in Frankrijk weer bekend is als (onder meer) Douce Noir.

Argentijnse Bonarda wordt veel geblend, met Malbec of Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld, maar er zijn ook mono-cépages te vinden.

Sappig en fruitig

Argentijnse Bonarda wordt meestal jong gedronken. Het is een sappige wijn, met zwarte bessen in de geur en veel zacht rood fruit als kersen en pruim in de smaak. De tannines zijn zacht en de zuurgraad is mooi uitgebalanceerd. Je kunt ‘m eindeloos doordrinken!

Toch worden er ook wel ‘serieuzere’ wijnen van Bonarda gemaakt. De geconcentreerde druiven komen dan van oudere stokken en mogen wat tijd op hout doorbrengen. De wijnen die dat oplevert hebben een mooie, diepe, donkere kleur, zijn fruitig, beduidend tanninerijker, en kunnen smaken van vijg en rozijn hebben. Jammie!

Wijn-spijs combi’s

Zo’n jonge Bonarda vraagt om een barbecue. Zo een met veel vrienden en veel vlees. Kip, lam en rund, gooi het op de Weber en genieten maar! Je kunt je vrienden ook uitnodigen voor een pizza of spaghetti Bolognese bij je thuis. Of een lekker stoofpotje. Bonarda is de moeilijkste niet, dus experimenteer vooral met wat je al in huis hebt. We horen graag wat je favoriete combinaties zijn! 

Bonarda

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.