Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Cabernet Franc: groot in de Loire

Cabernet Franc is een van de meest aangeplante blauwe druivensoorten ter wereld. Wel wordt hij vooral aangeplant om te blenden met andere druiven als Merlot en Cabernet Sauvignon, zoals in de Bordeaux veel gebeurt. In de Loire, waar de druif van oudsher hoge ogen gooit, worden er wel cepagewijnen van gemaakt. Cabernet Franc is, samen met Sauvignon Blanc, de trotse ouder van de Cabernet Sauvignon-druif. Deze lijkt ook op z’n pa, alleen is hij wat donkerder.   

In Californië wordt de druif ingezet om Bordeaux-achtige wijnen mee te maken. In de  Verenigde Staten en Canada wordt ijswijn (wijn van bevroren druiven, die door de bevriezing extra suikers bevatten) gemaakt van deze druif.

 

Tabak en viooltjes

Cabernet Franc is lichter van kleur dan zijn zoon Cabernet Sauvignon, en ook lichter in body en zuren en minder tanninerijk. De wijn kan een kruidig aroma hebben, wat peperig, en is fruitig met framboos, kersen, aardbeien en pruimen. Ook kun je er tabak in herkennen, en vanille, soms viooltjes. (De wijn kan ook een, voor velen onaangename, bladsmaak hebben.) Koop nu, drink later: je kunt de wijn gerust een jaar of tien laten liggen. Maar het hoeft niet…

 

 Wijn-spijs combi’s

Elegante Cabernet Francs gaan prachtig samen met wildgerechten, eend en rundvlees. Ook met charcuterie is hij niet te versmaden. Een lichtere Cabernet Franc kun je schenken bij steviger visgerechten als gegrilde zalm en tonijn. Paddenstoelen, groene olijven en kruiden halen de smaaknuances uit de wijn naar boven. Dat moet je beslist eens proberen!

Cabernet Franc

3 artikel(en)

Oplopend

 
[2009] Wat je noemt een bek vol wijn! Dik, veel fruit, vol, kruidig, zuiver, een goede balans en heel elegant! Breed inzetbare maaltijdbegel...
Op en top Chinon! wat een mooie wijn is dit. Elegant met mooi fruit en toch het typische karakter van de cabernet franc. Het wijngebied de L...