Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Cabernet Sauvignon: voortdurend succesverhaal

Cabernet Sauvignon is misschien wel de meest succesvolle blauwe wijndruif op aarde. De druif is het product van een kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.

Hij woont graag op stand in de Bordeaux, waar hij een van de toegestane blauwe druivensoorten is en topprestaties levert. Hij wordt er geblend met vooral Cabernet Franc en Merlot. Dat kwam zo: de grillige weersomstandigheden in de Bordeaux deden soms hele oogsten mislukken. Om toch ieder jaar mooie wijnen te kunnen produceren werden de druiven gemengd, zodat ze elkaar mooi konden aanvullen. De rol van Cabernet Sauvignon hierin? Deze druif geeft de wijn structuur, tannine, mooie zuren en ouderingspotentieel. Vooral aan de über-chique linkeroever staat de druif er uitbundig aangeplant. Elders in Frankrijk vind je de druif veel in de Loire, Languedoc en Rhône.

Daarnaast is ook Italië fan van deze druif. Daar doet hij wat hij hoort te doen in de zogenaamde ‘Super Tuscans’; Chianti-wijnen waarbij de druif Sangiovese niet met de vereiste lokale witte druif geblend wordt maar met Cabernet Sauvignon. Daar worden ze heel lekker van, getuige hun populariteit. Ook wordt de druif aangeplant in Spanje, Duitsland en verschillende Oost-Europese landen.

Buiten Europa zie je hem veel in Californië - Napa Valley is er groot mee geworden en won er zelfs de beroemde Judgement of Paris in 1976 mee -, Chili (Maipo Valley), Argentinië, Zuid-Afrika en Australië.

 

Groene paprika en zwarte kersen

Cabernet Sauvignon is donkerpaars gekleurd en heeft ‘body’, een volle smaak en veel tannine. De druif heeft typische geuren van groene paprika (als de druiven vroeg geoogst zijn), mint en eucalyptus. Maar meestal overheersen aroma’s van zwarte bessen en cederhout. De wijn heeft smaken van zwarte kersen, pruimen, chocolade en tabak en wordt mooi oud!

 

Wijn-spijs combi’s

Een krachtpatser als Cabernet Sauvignon overvleugelt al snel de wat bescheidener hapjes. De wijnen zijn tanninerijk, bevatten veel alcohol en zijn meestal ook nog eens zwaar onder invloed van hun eikenhouten opvoeding. Een mooie combinatie vormt ‘Kebbernee’, zoals de Amerikanen hem plegen te noemen, met lamsvlees. Ook stoofschotels met stevig rundvlees doen het goed met Cabernet Sauvignon. Biefstuk is altijd goed, gegrild bijvoorbeeld, of gebakken.

Omdat de wijn tonen van chocolade heeft is hij erg lekker met donkere chocola (niet proberen met melkchocolade hoor!). Kazen? Zeker doen, maar liefst kazen met een neutralere smaak als mozzarella en brie. Blauwschimmelkazen en Cabernet Sauvignon voeren oorlog in je mond, daar wordt niemand vrolijk van.

Cabernet Sauvignon

14 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
 
[2009] Wat je noemt een bek vol wijn! Dik, veel fruit, vol, kruidig, zuiver, een goede balans en heel elegant! Breed inzetbare maaltijdbegel...
[2012 80% van alle wijnen in de Côtes de Provence komt in de vorm van rosé op de markt. Geen diep gekleurde fruitbommen maar meer subtiel ...
[2010] Intens, krachtig met aroma's van rode kers en braambes. Zoetsappige aanzet, romig uitwaaierend in de mond met zachte vanilletonen van...
Een favoriet! Eerst de geur: bessen héél aromatisch, bos.... De smaak: heel vol en zacht, weer die rijpe bessen, hel elegant en complex en...
Etnia maakt wijnen met de nadruk op primair fruit. Deze diepgekleurde rosé ademt dan ook frambozen, aardbeien en aalbessen.. Mancura is ...