Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Chardonnay voelt zich overal thuis

Als er één druif is die zich overal lijkt thuis te voelen is het de Chardonnay wel. Deze druif past zich overal makkelijk aan. Daarom zie je hem ook overal; waar wijn wordt gemaakt staat Chardonnay aangeplant. Dus is het een van de meest aangeplante druiven ter wereld. De druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, uit Bourgogne om precies te zijn. De beste en beroemdste Bourgognewijnen zijn van Chardonnay gemaakt: Le Montrachet en Meursault bijvoorbeeld. Ook in de Champagne staat Chardonnay zijn mannetje. Het is een van de drie toegestane druiven voor Champagne en dus volop te vinden in de bruisende regio. De druif is verantwoordelijk voor de droge Chablis (ook al noemen ze ‘m daar ‘Beaunois’), maar staat ook aangeplant in andere Franse streken. Natuurlijk woekert hij ook vrolijk in de rest van Europa, ja zelfs in het koude en natte Nederland. En daarbuiten, in de ‘nieuwe wijnwereld’, is hij minstens zo populair. Vooral de Zuid-Afrikaanse, Californische, Chileense en Australische Chardonnay’s worden graag gedronken. Wie weet komen daar binnenkort de Chinese wel bij…

 

Van groene appel tot ananas, van marsepein tot toast

Wijnen die van de Chardonnay-druif gemaakt zijn kunnen heel verschillend smaken. Logisch, want temperatuur, terroir en de stijl waar de wijnmaker voor kiest bepalen uiteindelijk hoe de wijn smaakt. En toevallig laat deze druif zich heel makkelijk manipuleren. Dus is het ‘oesterwater’ uit Chablis droog, fris en fruitig, terwijl een Chileense Chardonnay naar tropisch fruit smaakt. De wijn wordt hier ook opgevoed in eiken, wat vanille aan de smaak toevoegt. In Noord-Italiaanse Chardonnay’s proef je groene appel, meloen en honing, en een Californische Chardonnay smaakt naar banaan en ananas. De smaaksensaties van een Chardonnay zijn eindeloos: van boter tot frisse zuren, van perzik tot citrusfruit, van marsepein tot toast, deze druif heeft het allemaal in zich!

 

 Wijn-spijs combi’s

Tja, wat eten we erbij? Neem in elk geval de afkomst en de stijl van je wijn mee in je keuze.

Alles dat uit de zee komt vormt een mooie combinatie met Chardonnay. Chablis heet niet voor niets ‘oesterwater’: het staat bekend als hét gouden duo. Ook tong, zalm, zwaardvis, krab, kreeft en kaviaar gaan goed met deze wijn, en trouwens ook met Champagne en andere strakke, jonge Chardonnay’s. En sushi en sashimi. Asperge is een echte lastpak om te combineren met wijn, maar kan het wonderwel ook goed vinden met Chablis. Of doe eens Frans en eet er slakken bij. Of geitenkaas. Oh la la! Drink Chardonnay bij pasta’s (met roomsaus! Een volle Chardonnay verdient een botersaus – of is het andersom?), bij kip en kalkoen (lekker uit de oven), kalfsvlees (schnitzel!) en eend. 

Chardonnay

15 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
 
[2010] Ja dit is serious business. Rond, vol Een mooie Bourgogne-style Chardonnay met een Chileense twist. Wel bij eten uiteraard! Deze G...
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!
[2012] Deze Chardonnay uit Mendoza in Argentinië is een lekker fris glas, niet te rond en vol en mooi droog. Gewoon een goed glas!
Prachtig glas Chardonnay uit Marlborough. Een licht aromatische neus, mooie frisse zuren, zwoele tonen en citrusfruit en mooie bitters.... ...
[2012] Bleekgele kleur, biodynamische wijn, rokerige neus, mineralen met accent op fruit van perzik, abrikoos en citrus. Ideaal bij: schaal-...