Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Chenin Blanc: groot(s) in de Loire en Zuid-Afrika

De witte, hoogzure druif Chenin Blanc (ook wel ‘Pineau de la Loire’ genoemd) komt oorspronkelijk uit de Loirevallei. Hier woont hij nog steeds met veel plezier, zij het dat hij wel minder geliefd is dan voorheen. Buiten de Loire in Frankrijk vind je de druif aangeplant in de nieuwe wijnwereld. In Californië bijvoorbeeld, in Chili en Argentinië. Maar waar de druif zich van zijn beste kant laat zien, en waar hij dus ook veelvuldig staat aangeplant - veel meer nog dan in Frankrijk! -  is Zuid-Afrika. Hier staat hij bekend onder de naam ‘Steen’. De druif is er ofwel door Jan van Riebeeck meegebracht, de eerste persoon die in Zuid-Afrika druivenstokken plantte, ofwel door de Hugenoten die uit Frankrijk waren gevlucht en domicilie zochten in Zuid-Afrika. Hoe dan ook; hij is er al een tijdje.  

 

Appel en banaan

Met Chenin Blanc kun je, mede vanwege de relatief hoge zuren, best veel kanten op. Er worden droge, zoete, mousserende en edelzoete wijnen van gemaakt. Chenin Blanc geeft frisse wijnen, die, net als Sauvignon Blanc, tonen van gras en groene appel heeft. Zo smaken althans de Chenin Blancs uit de Loire. Die kunnen ook flink mineralig zijn. De Zuid-Afrikaanse Chenin Blancs hebben meer smaken van tropisch fruit als ananas, banaan en peer. Edelzoete Chenin Blancs zullen naar perzik en honing geuren en zijn heel lang bewaarbaar. Trouwens, ook andere Chenin Blancs kunnen vanwege hun zuren lang rijpen (zeker voor witte wijnen!). 

 

Wijn-spijs combi’s

Chenin Blanc kan zich prima verhouden met veel gerechten. Nogal logisch als je in zoveel stijlen komt! Maar ook zonder iets erbij staat hij zijn mannetje. Drink hem dus als aperitief (of toe, als je een bijzondere dessertwijn te pakken hebt). Een Chenin Blanc uit de Loire (maar je kunt ook een frisse Zuid-Afrikaan voor dit doel inzetten) kan goed met asperges en salades. Ook vis gaat er heel mooi bij. Drink Chenin Blanc bij Oosterse gerechten als Japanse sushi en sashimi, som tam thai (Thaise papajasalade) of Chinese kip kung pao. De dessertwijn drink je natuurlijk met iets zoets. Crème brûlée bijvoorbeeld, of zoet, zacht fruit als aardbeien. Vergeet de slagroom niet!    

Chenin Blanc

1 artikel(en)

Oplopend

 
[2014] Chenin blanc is als wit druivenras niet weg te denken uit Zuid-Afrika. Vaak komt hij dan uit het grote Stellenbosch. De wijngaarden v...