Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Chili: ‘een plantenkas waarvan God het dak is vergeten’

Als er één ‘nieuwe wereld’-land is dat hoge ogen gooit met haar wijnen is het Chili wel. Het enorm uitgestrekte land ligt als een lang lint ingesloten tussen het Andesgebergte en de Stille Oceaan. Het is warm in dit land, maar de Stille Oceaan brengt verkoeling in de vorm van mist en wind. De grond is er erg vruchtbaar, ook al omdat het er genoeg regent (vooral in het zuiden, waar dan ook overwegend witte wijnen worden geproduceerd). Er wil hier zoveel groeien, dat de trotse Chilenen hun land benoemen als ‘een plantenkas waarvan God het dak is vergeten’…

Bijzonder is dat de druivenstokken hier nog op hun identieke stokken staan, en niet, zoals vrijwel alle andere druivenstokken, op Amerikaanse onderstammen geënt zijn. Dat komt omdat de druifluis om een tot op heden onopgehelderde reden Chili nog niet met een bezoek heeft vereerd. Sowieso worden de druiven hier nauwelijks geplaagd door ziekten en ander lastig gedoe, waardoor Chileense wijnen overwegend van onbespoten kwaliteit zijn, en dus ‘biologisch’ mogen worden genoemd.  

Chili exporteert (de Chilenen zelf drinken eigenlijk liever bier en ‘pisco’, een sterke drank die uit druiven wordt gedestilleerd) grotendeels volle en sappige wijnen, rood en wit. Aan classificatiesystemen doen ze hier niet, en dat is fijn voor de druivenboeren, die daardoor alle vrijheid hebben om flink te experimenteren. En dat is weer fijn voor ons!

 

Een korte geschiedenis van wijnbouw in Chili

Net als in andere Zuid-Europese wijnlanden werd voor het eerst wijnbouw bedreven door Spaanse kolonisten in de 16e eeuw. De wijn hadden zij immers nodig voor hun katholieke missen. De druiven die zij meenamen werden trouwens niet alleen voor wijn gebruikt; de Chilenen maakten er toen al de eerder genoemde drank pisco van.

In de jaren die volgden werd er veel wijn gemaakt in het land. Eerst door de jezuïeten, later ook door anderen en werd er in gehandeld. Spanje, de ´grote baas´ was daar niet zo blij mee, want Chili was een geduchte concurrent. Maar in 1818 werd Chili onafhankelijk en daardoor kregen de Chilenen weer de vrijheid om volop te investeren in hun wijnbouw. En dat deden ze. En toen er ook nog eens vele wijnstokken de Franse grond verruilden voor de vruchtbare Chileense aarde kwam het feest pas echt goed op gang. Het ging een tijdje heel goed met de kwaliteit van de wijn én met de export ervan, maar er volgden roerige jaren, die weinig goeds betekenden voor de wijnbouw en export. Vooral de dictatuur van Pinochet (1973 – 1990) en de daarmee samenhangende internationale boycot was funest. Gelukkig is dat allemaal ruimschoots goed gekomen, al is het maar omdat het vruchtbare land zo betrouwbaar is als een Zwitsers uurwerk – dakloos of niet. Tel daar een fiks aantal ambitieuze wijnmakers bij op met een drang naar het maken van interessantere wijnen dan ooit, en het herhaalde succes van wijnland Chili is verklaard. ¡Salud!

 

Wijngebieden in Chili

Wijnbouw in Chili concentreert zich in het midden van het land. De belangrijkste wijngebieden zijn, van noord naar zuid (waarbij het noorden heter is en het zuiden koeler):

  • Coquimbo Valley (Elquí en Limarí)
  • Aconcagua Valley (Casablanca Valley, San Antonio en Leyda Valley)
  • Central Valley (Maipo Valley, Rapel Valley (waarbinnen weer de Cachapoal en Colchagua Valley liggen), Curicó Valley en Maule Valley)
  • Zuid-Chili (Bío-bío en Itata)

 

Meest aangeplante druiven in Chili

Het zijn vooral Franse druiven die in Chili geteeld worden. De Carménère-druif, inmiddels nauwelijks meer in Frankrijk te vinden, is Chili’s ‘signature grape´ geworden.

 

BLAUW

 

WIT

Chili

20 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
 
[2010] Ja dit is serious business. Rond, vol Een mooie Bourgogne-style Chardonnay met een Chileense twist. Wel bij eten uiteraard! Deze G...
[2009] Dit is een heerlijke, ‘old school’ syrah waar menig Rhône producent jaloers op zou zijn. Rijp, kruidig en en zondoorstoofd fruit...
Zwoele Merlot met forse lik hout uit Chili. Heerlijk veel cassis, ceder vanille geuren. Licht smoky. Valt vooral op door zijn sterke intens...
Het nationale druivenras van Chili komt hier prachtig tot uitdrukking, donker fruit met fijne kruidigheid en een enorme concentratie. Sol...
Een favoriet! Eerst de geur: bessen héél aromatisch, bos.... De smaak: heel vol en zacht, weer die rijpe bessen, hel elegant en complex en...