Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Cinsault: een echte globetrotter

Cinsault, ook wel Cinsaut, is geboren in Frankrijk, getogen in Languedoc-Roussillon en de Rhônevallei, en toen uitgewaaierd naar Spanje en Italië (waar ze hem kennen als Ottavianello), Zuid-Afrika (waar hij samen met de Pinot Noir een kind heeft gemaakt dat de trots is van dit land: Pinotage), Australië en Californië (onder de naam Black Malvoisie), Algerije, Marokko en Libanon. De Cinsault-druif is een echte globetrotter dus. Als het er maar lekker warm is voelt hij zich er thuis en hij kan echt goed tegen droogte.

 

Fluwelig en roodfruitig

De blauwe druif heeft weinig pigment, reden waarom er veel roséwijnen van gemaakt worden. Vanwege zijn lage tanninegehalte wordt hij niet vaak in z’n eentje gebotteld, maar geblend met andere rode druiven als Grenache Noir, Carignan, Mourvèdre en Syrah, om de wijn wat te verzachten en wat van z’n heerlijke aroma’s (amandel, aardbei, framboos, kersen, noten!) af te staan. Cinsaultwijnen zijn zacht en fluwelig. Ze smaken zoals ze ruiken: naar rood, zacht fruit als aardbei, framboos en kersen.

 

Wijn-spijs combi’s

Tja, wat eet je bij een rosé van Cinsault? Beelden van terrasjes, picknicks, boottochtjes, barbecues en festivals doemen op. Allemaal gelardeerd met zon en gezelligheid. Drink er de wijn als aperitief, of met een zomerse salade, lichte gerechten met vis of kip (gegrild!) en niet al te zware pasta’s. Donkerder Cinsaults kunnen steviger gerechten aan (maar die neem je dan ook niet mee op de boot, of wel?).  

Cinsault

6 artikel(en)

Oplopend

 
[2012 80% van alle wijnen in de Côtes de Provence komt in de vorm van rosé op de markt. Geen diep gekleurde fruitbommen maar meer subtiel ...
Deze 2013 versie is een plezier om van te genieten. Mooie medium zalmkleur. De aangename geur ruikt naar verse aardbei, perzik en kers. De s...