Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Dessert wijn: vloeibaar nagerecht

Wie kent het niet, die onbedwingbare trek in zoet na het eten? Een dessert is dus gewenst, liefst in vloeibare vorm… Dessertwijnen worden ‘traditioneel’ aan het einde van de maaltijd gedronken, vaak samen met een fijn stuk fruit (mmm!) of gebak (mmmmm!). De zoete, vaak volle, stroperige wijnen zijn lekker hoog in alcohol en worden wereldwijd geproduceerd, op verschillende manieren. Tip: veel ‘dessertwijnen’ vormen ook een uitstekend aperitief…

 

Hoe krijgen ze ‘m zo zoet?

Zoete wijn bevat veel suiker, suiker wordt omgezet in alcohol. Moet je dan gewoon suiker toevoegen aan een wijn om deze zoeter te krijgen? Dat kan, en wordt ‘chaptalisatie’ genoemd. Een topdessertwijn wordt echter anders gemaakt!

Allereerst kunnen wijnmakers kiezen voor druiven die van zichzelf heel zoet zijn, zoals de muscat-druif. Hoe meer zon de druif krijgt, hoe rijper de druif kan worden. Laat oogsten is dus ook een manier om geconcentreerd en zoet druivensap te krijgen.

De beroemdste en duurste dessertwijn is Château d’Yquem in Sauternes; de enige Premier Cru Supérieur in de Bordeaux. Hoe deze wijn zijn zoetheid krijgt? Door een schimmel, genaamd botrytis cinarea. Deze ‘nobele rot’ tast de druiven aan, die verschrompelen tot hele zielige – maar wel hele zoete! – rozijnen, waar nauwelijks nog vocht uit te persen is. Eén van de redenen waarom de wijn zo kostbaar is.

Ook op andere (vochtige) plaatsen worden beschimmelde druiven tot fantastische wijn geperst: Hongarije heeft zijn Tokaji en Duitsland zijn Trockenbeerenauslese-wijnen.

Een andere bijzondere dessertwijn is ijswijn. De druiven van deze wijn zijn bevroren geweest. De meeste ice wine wordt in Canada gemaakt, maar ook Duitsland produceert mooie Eisweine. Volkomen tegengesteld aan ijswijn qua productie is strowijn, waarbij de wijndruiven in de zon worden gedroogd alvorens ze tot wijn worden geperst. In Italië worden onder meer Vin Santo en Recioto op deze manier gemaakt, en ook in Frankrijk, Spanje en Cyprus (commandaria) vind je wijnen van gedroogde druiven.

 

Versterkte wijnen

Een laatste soort dessertwijn vormen de versterkte wijnen; wijnen die met alcohol zijn versterkt (meestal het wijndestillaat brandy oftewel brandewijn). De Fransen noemen hun versterkte wijnen Vin Doux Naturel (VDN), waarvan de bekendste Beaumes-de-Venise, Muscat de Rivesaltes en Banyuls zijn. Italië heeft zijn Marsala. Maar de bekendste versterkte wijnen zijn toch echt die uit Spanje en Portugal: sherry, port en Madeira! 

Dessert wijn

3 artikel(en)

Oplopend

 
Amberkleurig, rozijnen,vijg, nootmuskaat en wat saffraan. Lekker complex zoet zonder saai te worden. Een ideaal bij een nagerecht.
Deze wijn is een dessert op zichzelf: stroperig, maar wel met pit. Aanrader voor bij een stevig chocoladedessert, en drink vooral ook door b...