Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Mosel: leisteen en riesling

Langs de rivieren Mosel, Saar en Ruwer, grofweg tussen Koblenz en iets onder Trier, ligt wijnregio Mosel, Moezel voor de Nederlander (maar dat klinkt niet zo sexy). 9.000 hectareaan wijngaarden worden hier bewerkt om de lekkerste wijnen te maken. Dat hadden de Romeinen al zo bedacht; zij waren het die wijnbouw in dit gebied introduceerden en daarmee is dit het oudste wijngebied van Duitsland. Je vindt hier nog allerlei overblijfselen uit de Romeinse tijd die met de wijnbouw te maken hebben.  

De Moselstreek staat bekend om zijn steile berghellingen waarop de druiven groeien. ‘De steilste van Europa’, pochen ze zelfs. Daarnaast worden de druiven ook op terrassen verbouwd. Het is vooral de Riesling – ook al meegebracht door de Romeinen - die zich hier kiplekker voelt. De steile hellingen, die liggen op leisteen, bieden de laat rijpende druifjes veel bescherming en zonnewarmte en de grond geeft mineralen af. En dat vinden we lekker!

Typische Moselwijnen zijn dan ook van Riesling gemaakt, licht, fris en bloemig, met een relatief laag alcoholgehalte van rond de 8%. Natuurlijk heb je ook hier fantastische late-oogst wijnen met het predicaat Beerenauslese en Trockenbeerenauslese.

 

Mosel’s Bereiche

Het wijngebied Mosel is onderverdeeld in zes Bereiche. Terrassenmosel is zo genoemd omdat… precies, alle druiven op terrassen worden verbouwd. De wijnen uit dit gebied zijn overwegend eenvoudig. Obermosel is de geboorteplaats van eenvoudige wijnen en sekt (mousserende wijn), en ook Moseltor staat niet primair bekend om zijn topwijnen. Dat doet Bernkastel, of Mittelmosel, wél; hier komen de beste Moezelwijnen vandaan, geboren uit beroemde wijngaarden. Ook in Saar en Ruwer worden juweeltjes gemaakt.

 

Meest aangeplante druiven in Mosel

Het is Riesling wat de klok slaat in de Mosel. Meer dan de helft van alle aangeplante druiven bestaat uit deze Duitse lievelingsdochter. Voor blauwe druiven blijft er nauwelijks een plekje over.

 

WIT

 

BLAUW

Mosel

2 artikel(en)

Oplopend