Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

De Pfalz: warm dus ook rood

Waar Frankrijk aan het noorden grenst met Duitsland ligt het een-na-grootste wijngebied van dit immense land: de Pfalz. Het is er opvallend warm, bijna mediterraan, en dat komt door de beschuttende werking van het Haardtgebergte. De zon schijnt er vaak. Het maakt dat er meer blauwe druiven groeien dan elders in Duitsland en de Pfalz is dan ook het Duitse Anbaugebiet waar de meeste rode wijnen vandaan komen. Er groeien trouwens ook andere behoorlijk exotische gewassen als amandel- en citroenbomen in deze streek. 

De rode wijnen uit de Pfalz zijn vaak wat zwaarder, hebben een hoger alcoholpercentage (zo’n 13%). Maar alle aandacht voor die blauwe druiven ten spijt is de Pfalz nog steeds vooral het land van de riesling.

 

Duitse Wijnroute

De Pfalz kent twee Bereiche: Mittelhaardt-Deutsche Weinstrasse en Südliche Weinstrasse. Die Deutsche Weinstrasse schermt ermee de eerste wijnroute ooit te zijn, en het is een feest om hem af te rijden. Hij start aan de Duitse Wijnpoort, een nationaalsocialistisch monument uit1935 in Schweigen-Rechtenbach en slingert dan85 kilometer naar het zuiden tot aan het Huis van de Duitse Wijnroute in Bockenheim.

 

Meest aangeplante druiven in de Pfalz

Ook in de Pfalz staat riesling dus op 1, maar de verdeling blauw-wit is hier wat evenwichtiger dan elders: 40% van de aangeplante druiven is blauw. Vooral de dornfelder gooit hoge ogen.

 

WIT

 

BLAUW

Pfalz

1 artikel(en)

Oplopend

 
[2014] Riesling uit Duitsland blijft altijd een ontdekking. Dit druivenras laat duidelijk zien waar het vandaan komt. Deze riesling van Emil...