Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Wijn uit Duitsland: edel, edeler, edelst

Jarenlang had Duitsland nogal een reputatie als exporteur van voornamelijk zoete witte bulkwijnen. En nog steeds worden de literpakken Liebfraumilch in grote aantallen gekocht in Nederlandse supermarkten. Maar het imago van bulkwijnspecialist heeft Duitsland toch ook wel weer van zich af weten te schudden. Hier vind je juist de mooiste kwaliteitswijnen!

Die kwaliteit wordt trouwens al eeuwenlang wel degelijk gewaardeerd en geëxporteerd. Zo werden de Rijnwijnen rond 1600 door Shakespeare genoemd in Hamlet. Dit waren toen nog voornamelijk rode wijnen van de spätburgunder (Pinot Noir), nog steeds de belangrijkste rode druif van Duitsland. Toch bestaat de meerderheid (63%) van Duitslands’ wijnplas uit witte wijnen. Duitsland is een van de noordelijkst gelegen wijnlanden ter wereld. De druiven rijpen langzaam in het relatief koude land, en daardoor wordt er meestal laat geoogst.

 

De Duitse wijngeschiedenis in een notendop

Net als in vele andere Europese wijnlanden waren het de Romeinen die wijnbouw introduceerden in Duitsland, nu zo’n tweeduizend jaar geleden. Als eersten werden de Mosel (of in het Nederlands Moezel) en het Rijndal (Rheinhessen) beplant; gebieden waar nog steeds de heerlijkste wijnen vandaan komen! Er zijn nog talloze stille getuigenissen van, zoals een Romeinse wijnmakerij in het wijndorpje Piesport in de Mosel. Na de val van het Romeinse Rijk, in de vroege middeleeuwen, waren het de kloosterorden die de wijnbouw overnamen. Het wijngaardareaal kende een absoluut hoogtepunt in de late middeleeuwen; er waren wel drie keer zoveel wijngaarden als nu. Na de Dertigjarige Oorlog (1618 – 1648) ging het bergafwaarts met de Duitse wijnbouw: de wijnindustrie was bijna volledig verwoest (het hele Heilige Roomse Rijk was volledig verwoest, maar dat terzijde). Ook ondervond Duitse wijn concurrentie van andere dranken zoals bier, en waren er een paar mislukte oogsten. Dit alles bij elkaar verkleinde het wijngaardareaal aanzienlijk. Langzamerhand krabbelde de Duitse wijnbouw er weer bovenop. Bovendien ontdekten de kloosterlingen dat een kleiner aantal wijngaarden de kwaliteit van de wijnen deed vergroten. De keurvorst van Trier verordonneerde in 1787 zelfs dat alle inferieure druivenrassen plaats moesten maken voor superieure rassen als Riesling. Daarnaast werd de invloed van Frankrijk, dat immers grenst aan Duitsland, groter op het wijnmaakproces. Kwaliteit werd steeds belangrijker. En toen kwam, rond 1850, de ellendige druifluis, die samen met de schimmel meeldauw een heel groot deel van de wijngaarden verwoestte. De twee wereldoorlogen die volgden hadden natuurlijk ook hun weerslag op de wijnproductie en pas sinds ongeveer 1970 draait het weer om kwaliteit, weerspiegeld in de gilden waarin veel individuele wijnmakers zich hebben verenigd, en de invoering van een classificatiesysteem.

 

Wijngebieden in Duitsland

Duitsland kent dertien zogenaamde Anbaugebiete:

  • Ahr
  • Baden

De Anbaugebiete zijn onderverdeeld in Bereiche, welke weer zijn onderverdeeld in Grosslagen (groepen wijngaarden) en Einzellagen: wijngaarden.

 

Het Duitse classificatiesysteem

In Duitsland worden wijnen allereerst gekwalificeerd als landwijn of kwaliteitswijn. Verreweg de grootste groep wijnen bestaat uit Qualitätswein (Qualitätswein bestimmte Anbaugebiete oftewel Q.b.A.). Wijnen met dit stempel moeten uit een van de 13 bovenstaande wijngebieden komen. Er zijn talloze lokale regels waar de kwaliteitswijnen aan moeten voldoen, maar suiker toevoegen mag (tot een bepaald maximum).

Voor een Qualitätswein mit Prädikat zijn de eisen strenger. Hier mag geen suiker aan worden toegevoegd. De verschillende predicaten hebben ieder een minimum aan mostgewicht, dat uiteindelijk de zoetheid van de wijn bepaalt:

  • Kabinett: lichte, fijne wijn met weinig alcohol
  • Spätlese: iets later geoogst fruit, dus wat rijpere wijnen
  • Auslese: gemaakt van volrijpe druiven, ‘edele’ wijn
  • Beerenauslese: gemaakt van overrijpe druiven, die aangetast zijn door ‘edelrot’, oftewel botrytis cinerea. Echte bewaarwijn!
  • Trockenbeerenauslese: top of the bill! Honingzoet en zwaar, gemaakt van verschrompelde, ‘zieke’ rozijntjes. Is nóg edeler en wil nóg langer in je kelder wonen.
  • Eiswein: heeft hetzelfde minimum mostgewicht als Beerenauslese, maar is gemaakt van bevroren druiven, die ook bevroren worden geperst.

 

Classic en Selection

Sinds 2000 mogen wijnmakers ook ‘Classic’ of ‘Selection’ op hun etiket laten drukken. Zodat je in een oogopslag ziet waar je mee te maken hebt.

  • Classic wijnen zijn gemaakt van één klassiek druivenras, dat typisch is voor het specifieke herkomstgebied. Classic wijnen hebben een mooie balans tussen restzoet en zuurgraad, zijn droog, bevatten minstens 12% alcohol en zijn van bovengemiddelde kwaliteit.  
  • Selection wijnen zijn een klasse hoger in kwaliteit. Ook droog, maar gemaakt onder strengere eisen. De druiven worden met de hand geplukt uit de beste wijngaarden (die dan ook op het etiket vermeld worden), met een lage opbrengst. Ook deze wijnen worden gemaakt van één druivensoort die typisch is voor de streek waarin hij is gemaakt.

 

Meest aangeplante druiven in Duitsland

Zeg je Duitse wijn, dan zeg je Riesling. Ook al worden er honderden druivenrassen verbouwd in dit immense land, de Riesling-druif wordt hier het meest aangeplant. De grootste blauwe druif is Spätburgunder, ook bekend als Pinot Noir. Beide druiven zorgen samen voor een derde van de totale aanplant in Duitsland!

 

WIT

 

BLAUW

Duitsland

3 artikel(en)

Oplopend