Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

De Elzas: een beetje Duitsland in Frankrijk

Zuurkool eten in een weinstub, gevestigd in een vakwerkhuis. Wie de Elzas bezoekt zou haast vergeten in Frankrijk te zijn. Alsace, zoals de Fransen zeggen, ligt in de rechterbovenpunt van de achthoek, tegen buurland Duitsland aan. Onnodig te vermelden dat dit gebied in de geschiedenis vele malen van ‘eigenaar’ wisselde, waarbij de Fransen en de Duitsers beurtelings de scepter zwaaiden.

De wijngebieden van de Elzas liggen op de flanken van de Vogezen, naast het Rijndal. Door de hoge ligging mogen de druiven maximaal van de zon genieten. De bergen bieden ook bescherming; ze houden de invloed van de oceaan lekker tegen. De bodem is zeer divers. Je vindt er kalk, leisteen, graniet, klei en zandsteen. De Romeinen hadden goed door dat de verschillende bodems en microklimaten uitstekende wijnen zouden voortbrengen!

Typisch Elzasser wijn? Die is wit en gemaakt van Riesling. En komt in een eigen fles: de lange, slanke flûte d’Alsace. Het gros van de wijnen in de Elzas wordt gemaakt van één druivenras, die prominent op het etiket vermeld staat. Herkomstgemeente of huis is hier niet allesbepalend. Hier regeert de druif!

Appellations in de Elzas

De Elzas kent drie appellations: AOP Alsace, AOP Grands Crus en AOP Crémant d’Alsace. De eerste is een basisappellatie, die bestaat sinds 1962. De tweede, die is ingevoerd in 1975, kent wat strengere eisen. Zo zijn er maar vier druivenrassen toegestaan in een wijn van een Grand Cru d’Alsace: Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris en Muscat. Er zijn 51 Grand Cru wijngaarden, waarvan de naam altijd op het etiket vermeld wordt.

Tenslotte komen er fantastische schuimwijnen uit de Elzas: de Crémants d’Alsace. Deze hebben een tweede gisting op fles ondergaan en vallen onder de AOP Crémant d’Alsace. Vooral Pinot Blanc wordt gebruikt voor deze wijnen, maar ook andere druiven mogen de fles in.

Naast de drie AOP’s zijn er nog twee Elzasser wijncategorieën: vendange tardive (late oogst) en sélection de grains nobles (wijnen gemaakt van druiven die door de ‘edele rot’ zijn aangetast). Ze zijn beide zoet en zeldzaam.

Toegestane druiven in de Elzas

90% van de wijn die uit de Elzas komt is wit. Maar het is heus niet alleen Riesling dat de schitterende heuvels van de Elzas bevolkt.

WIT

BLAUW

Elzas

4 artikel(en)

Oplopend

 
Riesling behoort tot de elitegroep van witte druivenrassen en laat pas werkelijk zien wat hij waard is door hem even te bewaren. Deze gelaag...
[2011] Uitstekende Pinot Blanc, maar dan uit de Franse Elzas. Verrassend fris met beetje exotische smaak (ananas, peer).Kan nog makkelijk 5 ...
[2010] Deze wijn komt tot leven als hij even lucht heeft gehad en dan kunt u genieten! Deze Pinot Gris van Domaine Frey is gemaakt van drui...