Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Bourgogne: terroir is alles

Net als Bordeaux en Champagne is Bourgogne wereldberoemd vanwege zijn geweldige wijnen. Verzamelaars en wijn-aficionado´s tasten diep in de buidel om een fles Vosne-Romanée of Montrachet te bemachtigen. Niet alleen kostbaar vanwege de topkwaliteit en goede reputatie, maar er zijn er ook zo weinig van. Gelukkig verlaten ook mindere goden de gevarieerde Bourgondische bodems. Die zijn vaak ook meer dan lekker en veel beter betaalbaar.

Hete zomers, koude winters en onvoorspelbare weersomstandigheden met regen, hagel en vorst rond de oogsttijd... Geen gemakkelijk leven dus voor de druiven én de wijnmakers. En dan die boeiende bodems, die zoveel terroir aan de wijn afgeven. Wist je dat er wel 400 verschillende bodemsoorten in dit gebied bekend zijn? Kalk, klei en silicium, het is de bedoeling dat je iedere bodem kunt proeven in de wijn...

Een typische witte Bourgogne is gemaakt van 100% chardonnay, rijk, elegant, verfijnd, complex, mineraal en mooi in balans. Fris en fruitig, vol van smaak en boterig. Een typische rode Bourgogne is gemaakt van 100% pinot noir en eveneens vol van smaak, roodfruitig, sappig, zacht en fluwelig.  

 

Wijngebieden in Bourgogne

Van noord naar zuid vind je de volgende wijnregio’s in de Bourgogne.

  • In Yonne ligt het gebiedje Chablis, waar het beroemde ‘oesterwater’ vandaan komt.
  • De Côte d’Or, bestaande uit de Côte de Nuits (90% rode wijn) en Côte de Beaune (overwegend wit). Als een streek ‘goudkust’ wordt genoemd hoef je je niet meer af te vragen waar de toppers vandaan komen, of wel?
  • De wijnen die uit de Côte Chalonnaise en Mâconnais komen zijn oneindig veel minder exclusief dan die van de goudkust.
  • De Beaujolais (dat deels in Bourgogne ligt en soms wel en soms niet als onderdeel van dit wijngebied wordt beschouwd) staat bekend om zijn fruitige rode wijnen.

 

Het Bourgondische classificatiesysteem

Omdat het terroir zo belangrijk is in de Bourgogne worden de wijnen er geclassificeerd op wijngaard. Het maakt dus niet uit wie de producent van de wijn is (wat zo belangrijk is in Bordeaux!), maar waar de druiven groeien. Het zijn dus ook de wijngaarden die het predicaat Grand Cru en Premier Cru krijgen. 

 

Bourgondische druiven

70% van de Bourgondische wijnen is gemaakt van witte druiven, en daarvan is chardonnay hier favoriet. De overige 30% is voor rekening van blauw met pinot noir als vlaggenschip.

 

WIT

 

BLAUW

Bourgogne

3 artikel(en)

Oplopend

 
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!
[2011] In de neus , venkel, boter , complex. ! biologisch , grote zuiverheid ,echt een eetwijn ..even wachten nog en dan gaan ! licht str...