Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Languedoc-Roussillon: terug van weggeweest

Wijngebied Languedoc-Roussillon, in het uiterste zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee, stond jarenlang bekend om zijn pretentieloze slobbers. De ‘gewone man’ dronk er liters van, maar echt hoogstaand was het allemaal niet. Toen de nieuwe wereldwijnen succes begonnen te krijgen, zo in de jaren tachtig van de vorige eeuw, moest er wat gebeuren in de Languedoc-Roussillon. Dus kreeg de kwaliteit een boost. Want aan het klimaat lag het niet, noch aan de bodem en de druiven. Sterker: de omstandigheden om wijn te maken (het is er heet en droog) zijn uitstekend in de Languedoc-Roussillon. De productie werd dus verlaagd, de overal aangeplante Carignan werd goeddeels gerooid, en de boeren wisten zich te organiseren teneinde mooie wijnen te maken. Ze richtten in 1987 Vins de Pays d’Oc op, dat zeer betaalbare landwijnen van aardige kwaliteit produceerde. Het werd meteen een groot succes. Landwijnen hoeven niet volgens de regels van de appellatie te worden gemaakt, waardoor bijvoorbeeld andere druivensoorten zijn toegestaan.

Het overgrote deel van de wijnen in de Languedoc-Roussillon bestaat uit rood, maar er worden ook witte wijnen en rosé’s gemaakt.

 

Wijngebieden in de Languedoc-Roussillon

De Languedoc wordt vaak in één adem genoemd met Rousillon, dat tegen de Pyreneeën aan ligt. Samen vormen ze het grootste wijngebied van Frankrijk. Binnen de Languedoc-Roussillon liggen onder meer:

  • Corbières, de grootste appellatie van de Languedoc-Roussillon met heel gevarieerde wijnen
  • Coteaux du Languedoc, de grootste kwaliteitsappellatie, dat zich uitstrekt van Montpellier tot Narbonne en waar de witte Picpoul de Pinet en Clairette du Languedoc vandaan komen
  • Minervois (dat daaronder ligt), waar zowel goede rode als aromatische witte wijnen van de kalkrijke bodem komen 

 

Meest aangeplante druiven in Languedoc

Het is vooral blauw dat de hete zomers van de Languedoc-Roussillon verdraagt. Toch is er ook wat wit te vinden.

 

BLAUW

 

WIT

Languedoc

13 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
 
In de Minervois, een appellation uit de Languedoc Rousillon, worden veelal wijnen gemaakt van authentieke, karaktervolle druivenrassen. C...
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!
Amberkleurig, rozijnen,vijg, nootmuskaat en wat saffraan. Lekker complex zoet zonder saai te worden. Een ideaal bij een nagerecht.