Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

De Loirevallei: groot, goed en veel

In het hart van Frankrijk, aan de wilde rivier de Loire, ligt de Val de Loire: de Loirevallei of het Loiredal. Hier staan de mooiste kastelen langs die schitterende rivier (dat vindt UNESCO ook), in een prachtig landschap. Dat landschap – en trouwens de hele cultuur – is doordrongen van wijn. De streek telt 65 appellaties (!), waarbinnen een scala aan verschillende wijnen wordt gemaakt. Rood, wit, rosé en met bubbels, het wordt hier allemaal gemaakt. In diverse stijlen. Er heerst een gematigd klimaat in deze streek. Meer kun je niet generaliseren; daar is het gebied simpelweg te groot voor.

 

Wijngebieden in de Loirevallei

De Loirevallei strekt zich uit van het oosten van Frankrijk tot aan, laten we zeggen, het midden. Hierdoor is er een grote variëteit in bodem, klimaat en druivensoorten in de streek. Van oost naar west vind je de volgende wijnregio’s:

  • Pays Nantais, aan de Atlantische kust, is het land van de beroemde Muscadetwijnen. Het waren onze voorouders die hier de eerste melon de Bourgogne-druiven plantten. Waarna ‘we’ de Muscadet inscheepten en vanuit Nantes met gezwinde spoed verspreidden…
  • Anjou, waar de wijnen vooral gemaakt worden van de chenin blanc-druif. En dan heb je nog de zoete, fruitige rosé d ‘Anjou: deze koop je om de zomer in te luiden!
  • Saumur, beroemd om z’n schitterende kasteel met dezelfde naam, maakt eveneens veel wijnen van de chenin blanc, maar hier komt ook rood vandaan, van cabernet franc.
  • Touraine, ‘de tuin van Frankrijk’, is onder meer thuishaven van de Vouvray- en  Bourgueil-wijnen.
  • Centre Loire is het top-of-the-bill gedeelte van de Loirevallei. Hier vind je de beroemde appellaties Sancerre en Pouilly-Fumé.

 

De meest aangeplante druiven in de Loirevallei

Uit de Loirevallei komen fantastische wijnen van chenin blanc en sauvignon blanc. Voor rood doet de pinot noir het goed. Leuk is dat er verschillende lokale druivensoorten gebruikt worden in deze streek. Die vind je dus nergens anders!

 

WIT

 

BLAUW

Loire

2 artikel(en)

Oplopend

 
Op en top Chinon! wat een mooie wijn is dit. Elegant met mooi fruit en toch het typische karakter van de cabernet franc. Het wijngebied de L...
Knisperend fris en zacht met mooie minerale en zilte tonen! Deze wijn gemaakt van het druivenras Muscadet wordt gemaakt in de Loire bij de ...