Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

De Rhône Vallei: een grote diversiteit

De oudste wijnstreek van Frankrijk ligt aan de oevers van de rivier de Rhône. Het is een lang wijngebied, wel 200 kilometer, waardoor er onderling zeer verschillende wijnen uit dit gebied komen. Het gebied wordt in tweeën verdeeld: het noorden en het zuiden. Helemaal in het zuiden eindigt (of begint…) het gebied aan de Middellandse Zee, aan het noorden wordt het begrensd door de stad Vienne. De zuidelijke bodem bestaat grotendeels uit klei en zand en er heerst een landklimaat met hete, droge zomers. De beroemde mistralwind, die menig kampeerder al heeft overmeesterd in deze streek, waait hier harder dan hard en brengt koude lucht met zich mee. In het noorden is het ‘s zomers warm en ’s winters koud en bestaat de bodem uit graniet.

Het overgrote deel van de wijnproductie komt uit het zuiden en bestaat uit rode wijn. De beroemdste daarvan is ongetwijfeld de Châteauneuf-du-Pape, een blend waarvoor de wijnmaker uit wel 19 (!) verschillende druivensoorten mag kiezen.   

 

Wijngebieden in de Rhône Vallei

Het noorden van de Rhône Vallei telt 8 herkomstgebieden, het zuiden telt er 12. Deze gebieden hebben ieder eigen regels met betrekking tot onder meer de toegestane druivensoorten. Zo bestaan de wijnen van Condras (in het noorden) voor 100% uit Syrah, en is de mousserende Clairette de Die gemaakt van Clairette en Muscat.   

 

Het classificatiesysteem van de Rhône Vallei

De generieke appellatie is Côte du Rhône. Van een iets hogere orde zijn de wijnen die zich Côte du Rhône-Villages mogen noemen. 17 gemeentes mogen daar officieel hun naam aan toevoegen; die staan dus weer een treetje hoger op de ladder. Daarnaast zijn er nog 16 lokale appellaties: de Cru’s. De bekendste hiervan zijn ongetwijfeld:

  • Muscat de Beaumes-de-Venice: zoete, versterkte witte wijnen van de Muscat-druif
  • Châteauneuf-du-Pape: wit en rood, met een lange ingrediëntenlijst
  • Condrieu: witte wijnen van 100% Viognier
  • Côte-Rôtie: in de zon ‘geroosterde’ druiven (vandaar dat ‘rôtie’), misschien wel de beste wijnen van de Rhône
  • Crozes-Hermitage: voornamelijk rood, (Syrah), wit van Marsanne en Roussanne

 

Meest aangeplante druiven in de Rhône Vallei

Rood is zwaar dominant in het hete zuiden. Dus zijn het voor het overgrote deel blauwe druiven die hier staan aangeplant. Vooral Syrah maakt hier mooie wijnen. 21 druiven zijn toegestaan in de Rhônevallei, dit zijn de belangrijkste:

 

BLAUW

 

WIT

Rhône Vallei

3 artikel(en)

Oplopend

 
Viognier , een van die mooie druivenrassen die zo goed het klimaat en de bodem weergeeft waar hij staat aangeplant. Deze viognier vinden we ...
Deze wijn is samengesteld uit Grenache en Syrah druiven. Het accent in de smaak ligt op zacht, rood fruit, aangevuld met medium tanninestru...