Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Wijn: het bloed van Frankrijk

´Le vin c´est le sang de la France´, meende Louis Bertall (van wie ons niets dan dit citaat bekend is). Oftewel: wijn is het bloed van Frankrijk. En inderdaad is Frankrijk dooraderd met wijn: in haast iedere uithoek van ‘de zeshoek’ en in het hart van het land wordt het geliefde sap geproduceerd. Voor de Fransen zelf is wijn een primaire levensbehoefte, voor alle anderen… eigenlijk ook wel. Daarom wordt er een hoop geëxporteerd naar het buitenland. Daar zit veel bulk bij; niet-zo-heel-bijzondere, maar betaalbare wijntjes die je vooral in de supermarkt kunt vinden. Maar ook ‘gewoon’ heel lekkere wijnen voor een schappelijke prijs, en super-de-luxe wijnen van top-châteaux. Het zijn vooral wijnen uit de Bordeaux, Bourgogne en Champagne die hoge ogen gooien, ieder met zijn eigen specifieke kenmerken. Maar ook in de andere gebieden kom je pareltjes tegen!

 

Een korte geschiedenis van wijnbouw in Frankrijk

In de eerste eeuw voor onze jaartelling werd heel Gallië door de Romeinen van wijnbouw voorzien. (Heel Gallië? Nee, in het woeste Bretagne, woonplaats van Asterix en Obelix,  wordt geen wijn verbouwd…) De kiem voor de huidige wijnbouwgebieden werd toen al gelegd. Eerst werden de mediterrane gebieden in het zuiden met druiven beplant, tot daar waar de steeneik groeide. Later durfden de Romeinen het aan om die steeneik los te laten en begonnen ze wijngaarden te cultiveren in onder meer Bordeaux en Bourgondië. Na de val van het Romeinse Rijk, in het jaar 476, vielen vanuit het noorden de Germanen Frankrijk binnen. Die hadden niets met wijn, dus duurde het tot de regering van Karel de Grote in de 9e eeuw eer er weer flink werd geproduceerd. De middeleeuwse periode wordt vooral gekenmerkt door experimenterende monniken, want de wijngaarden waren vooral in handen van de kerk, en een groeiende handel in wijn. Vanuit de havens van vooral Bordeaux en Rouen werden enorme vaten vol wijn naar het buitenland verscheept. Wijn was gedurende lange tijd het belangrijkste exportproduct van Frankrijk. Hierin speelden Nederlanders een grote rol overigens. Vooral in de 16e en 17e eeuw verdienden zij goud geld in Bordeaux. Maar aan alle goeds lijkt altijd een einde te moeten komen, en zo verging het ook de Franse wijnindustrie. Die werd vanaf 1864 getroffen door een druifluisepidemie die zijn weerga niet kende. Het kleine luisje kwam van Amerikaanse bodem en presteerde het zo´n 70% van alle wijngaarden in Frankrijk te vernietigen. Pas nadat nieuwe wijnstokken werden geënt op Amerikaanse stammen, die (deels) resistent waren tegen de druifluis, kon de Franse wijnindustrie weer opkrabbelen. Er was toen wel al een hausse op gang gekomen van emigrerende wijnmakers… Die inmiddels deel uitmaken van de concurrentie uit de ´nieuwe wereld´. Maar ondanks de excellente wijnen die Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika nu maken blijft Frankrijk onbetwist wijnland nummer één, op alle fronten.

 

Classificatiesystemen

‘Als wijn je hindert in je werk, stop dan met werken’, zo luidt een Frans spreekwoord. Wij zijn stiekem wel een beetje jaloers op die levensinstelling. Beelden van wiebelige tafeltjes en stoeltjes onder een plataan doemen voor ons geestesoog, een karaf wijn en wat glazen binnen handbereik. Maar het produceren van een Franse wijn is bepaald geen sinecure. Om de kwaliteit te waarborgen gaat het gepaard met een hoop regels. Voor een simpele tafelwijn, een Vin de France, zijn die niet zo strikt. Maar wil je als wijnboer een heuse Saint-Émilion of Beaujolais maken, dan dien je je aan de aldaar geldende regels te houden. Voor de hoogste en strengste categorie, de Appellation d’Origine Protégée, geldt dat de wijnen die dit predicaat op hun etiket mogen voeren van druif tot botteling in de desbetreffende regio worden geproduceerd.

Maar het gaat vaak verder dan dat. Iedere regio heeft zijn eigen classificatiesysteem. Bordeaux bijvoorbeeld is onderverdeeld in gemeente-apellaties, terwijl in de Bourgogne de wijngaarden geklasseerd zijn. Bovendien kent Bordeaux sinds 1855 een (nog nauwelijks aangepast) systeem waarbij de beste châteaux zijn onderverdeeld in vijf categorieën. Slechts vijf daarvan mogen zichzelf premier crus noemen. Binnen al die systemen zijn er strikte regels omtrent toegestane druivensoorten, bemesting, plaagbestrijding, irrigatie, alcoholgehalte en wat al niet, allemaal om ons, de liefhebbers, van de fijnste wijnen te voorzien!

 

Wijngebieden in Frankrijk

Nergens ter wereld zijn zoveel verschillende wijnstreken als in Frankrijk. Ieder wijngebied brengt zijn eigen unieke wijnen voort. Die worden bepaald door het terroir, een Franse term die aangeeft dat de eigenschappen van de bodem waarop de druiven groeien bepalend zijn voor de smaak van de wijn, samen met de klimatologische omstandigheden.

 

Meest aangeplante druiven in Frankrijk

Mon dieu! Het is haast ondoenlijk om hier een lijst te maken van de meest aangeplante druiven in dit immense wijnland dat er vol mee staat!

WIT

 

BLAUW

Frankrijk

32 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
 
[2012] Heel zuiver en elegant. Kruidig en een mooi evenwicht van de Sauvignon Blanc en Semillon. Zowel geschikt als aperitief of om bij te e...
Riesling behoort tot de elitegroep van witte druivenrassen en laat pas werkelijk zien wat hij waard is door hem even te bewaren. Deze gelaag...
[2009] Wat je noemt een bek vol wijn! Dik, veel fruit, vol, kruidig, zuiver, een goede balans en heel elegant! Breed inzetbare maaltijdbegel...
[2011] Geweldig glas. Hout is mooi geïntegreerd. Tonen van citrus, kruidig, zuiver, strak en toch ook vol. Lekker bij bijvoorbeeld gegrilde...
[2012 80% van alle wijnen in de Côtes de Provence komt in de vorm van rosé op de markt. Geen diep gekleurde fruitbommen maar meer subtiel ...
Op en top Chinon! wat een mooie wijn is dit. Elegant met mooi fruit en toch het typische karakter van de cabernet franc. Het wijngebied de L...
Viognier , een van die mooie druivenrassen die zo goed het klimaat en de bodem weergeeft waar hij staat aangeplant. Deze viognier vinden we ...