Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Gamay: koning van de Beaujolais

De blauwe druif Gamay (ook wel Gamay Noir genoemd, of zelfs voluit: Gamay Noir à jus blanc) is er een van overvloed. De druif woekert zo vrolijk door dat Filips de Stoute in 1395 verordonneerde dat hij in de Bourgogne gerooid diende te worden ten gunste van de gevoelige Pinot Noir. En zo geschiedde. Dat was fijn voor de Pinot Noir (en dus voor ons), maar de Gamay liet zich niet zomaar wegjagen. Inmiddels is hij weer overvloedig fruit aan het produceren in precies diezelfde Bourgogne, waar hij dé druif van de Beaujolais is geworden. En ook dat is fijn voor ons.

Er is nóg een plek in Frankrijk waar de druif hoog gewaardeerd is, en dat is in de Loirevallei. Hier wordt de druif geblend met Cabernet Franc en Côt (Malbec). Je vind hem ook nog (mondjesmaat) in Zwitserland en enkele Oost-Europese landen.

 

Fruit, fruit, fruit

Als er iets is waar gamay-wijnen om bekend staat is het hun fruitigheid. Ze zijn licht van kleur, laag alcoholisch, hebben weinig tannines en zijn geurig; we ruiken aardbeien, frambozen en kersen. Ook worden viooltjes, banaan en rozen wel waargenomen. Die komen heerlijk in de smaak terug. De wijn moet jong gedronken worden, hoewel er zijn die kunnen rijpen.

Van de Beaujolais Primeur (of Nouveau), de wijn die jaarlijks iedere derde donderdag van november op de markt komt, kun je het best direct genieten. De mooiste Gamay-wijnen zijn die van de Cru’s van Beaujolais: de tien beste wijngaarden van de streek, die het beste van de druif naar boven brengen.

 

Wijn-spijs combi’s

Met een jonge, fruitige wijn als Beaujolais valt veel te genieten! Charcuterie vormt een heerlijke combinatie. Ook vis (het is echt achterhaald dat vis alleen met wit kan!) zwemt graag in Beaujolais. De Fransen zelf vinden Beaujolais het aller-lekkerst bij de mâchon lyonnais, hetgeen betekent dat er pens, bloedworst, gekookte worst en andouillette bij de wijn worden geserveerd. Ze hebben vast gelijk, maar een Nederlander die van de onwelriekende andouillette houdt moeten wij nog tegenkomen… Ook andere streekgerechten als grenouilles (kikkerbillen), escargots de Bourgogne (wijngaardslakken), rillettes de canard (paté van eend) en coq au vin (kip gestoofd in wijn) vormen een klassieke – en niet te versmaden – combinatie met Gamay-wijnen.

Wat steviger Beaujolais, een Cru bijvoorbeeld, vraagt om smaakvolle begeleiders:  kalfslever, tong, konijn of lamsvlees zijn dan van harte welkom. 

Gamay

1 artikel(en)

Oplopend

 
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!