Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Gewürztraminer: parfum in een driekwart literfles

De witte Gewürztraminer-druif ziet er eigenlijk niet echt wit uit, eerder roze. De oermoeder van deze delicate roze druif heet Tramin en komt (zo zegt men) uit het Noord-Italiaanse dorp Tramin an der Weinstrasse/Termeno sulla Strada del Vino. (Want in de regio Zuid-Tirol/Alto Adige gaat alles tweetalig.) Nog steeds maakt de druif furore in Italië, en de Gewurztraminer (hier zonder trema) is een van de toegestane druivenrassen in de Elzas in Frankrijk.   

Naast de twee bovengenoemde landen wordt de druif ook wel aangeplant in Oostenrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Australië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Het is geen makkelijke druif; hij stelt hoge eisen aan het klimaat en de bodemgesteldheid.

 

Rozen en lychee

De wijnen van de Gewürztraminer zijn opvallend aromatisch, met kruidige en bloemige geuren. Rozen en vooral en opvallend: lychee. Ze hebben een krachtige en volle smaak. Het is er een uit duizenden; je zal hem direct herkennen. Ze worden jong gedronken, maar een Gewürztraminer kan ook best een beetje ouderen.

 

Wijn-spijs combi’s

Het is een weggevertje, maar Elzasser Gewürztraminer smaakt verrukkelijk bij een dito zuurkoolschotel. Daarnaast vormt de aromatische wijn een opvallend goede match met de Aziatische keuken. Met een currygerecht bijvoorbeeld. Ook niet te versmaden bij een gebakje trouwens. En bij (rijpe) kaas! 

Gewürztraminer

2 artikel(en)

Oplopend