Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Grüner Veltliner, een Oostenrijkse liefdesgeschiedenis

Wat Riesling is voor Duitsland, Carmenère voor Chili, Malbec voor Argentinië en Pinotage voor Zuid-Afrika is Grüner Veltliner voor Oostenrijk. Dé druif. Bijna een derde van de Oostenrijkse wijngaarden bestaat uit gruvee, zoals hij er liefkozend genoemd wordt. Vooral de wijngaarden ten noordwesten van Wenen staan er vol mee, met Wachau als topper. Ze staan er op steile terrassen, zij aan zij met hun Riesling broeders, gulzig de mineralen uit de grond te trekken. In Hongarije, Slowakije en Tsjechië wordt hij ook verbouwd, en er wordt volop mee geëxperimenteerd in de Verenigde Staten en Australië.

                                                                       

Puur, mineraal en peperig

Met deze druif kun je als wijnmaker meerdere kanten op. De jongste wijnen worden uitgeschonken in de typisch Oostenrijkse Heurige: übergezellige bars die bestaan bij de gratie van precies die jonge wijnen. De chique wijnen van de hierboven genoemde wijngaarden zijn puur en mineraal met witte peper in de afdronk. Huist de gruvee op een vlakkere, ‘vettere’ ondergrond dan is de wijn meestal wat ‘warmer’ en kruidiger, met een bloemige geur en smaken van citrusfruit en honing. De beste Gruvee’s kunnen wel 25 jaar oud worden!

 

Wijn-spijs combi’s

Grüner Veltliner is zo’n wijn die altijd goed is. Dat is een van de redenen van z’n populariteit. Schenk hem tijdens feesten en partijen en je avond kan niet meer stuk. Gruvee is een uitstekend aperitief. Maar hij smaakt ook verrukkelijk bij Aziatische gerechten; sterke smaken als gember, knoflook, ui en zelfs koriander: Grüner Veltliner draait z’n hand er niet voor om. De frisse zuren maken ‘m ook geschikt voor salades en zuurkool, en de altijd moeilijk doende asperge accepteert hem klakkeloos. 

Grüner Veltliner

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.