Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Wijn uit Italië: voor elk wat wils

Italië en Frankrijk wisselen elkaar bijna jaarlijks af om de nummer 1 positie van het grootste wijnproducerende en exporterende land ter wereld. Samen zijn ze goed voor een derde van de wereldproductie! Werkelijk tientallen miljoenen liters verlaten de meer dan een miljoen wijngaarden van het laarsvormige land. Het fijne is dat er enorm verschillende wijnen vandaan komen. Helemaal in het noorden, in Trentino-Alto Adige, vind je veel wit. Loepzuivere Pinot Grigio’s bijvoorbeeld. Uit Piëmont komen de beroemde Barolo´s en in een streek als Lombardije wordt de licht mousserende Lambrusco gemaakt. Voor elk wat wils dus! Er wordt veel wijn gemaakt in Italië en dat is mooi. Maar belangrijker nog is dat de wijn er vaak van uitstekende kwaliteit is. De Italianen zelf zijn dol op hun wijn. Je kunt er ook niet teveel van drinken, zeggen ze. Hooguit heb je er te weinig bij gegeten!

 

De Italiaanse wijngeschiedenis in een notendop

Het waren de Romeinen die wijnbouw in zowat heel Europa introduceerden. Maar hoe zit het met hun eigen wijnbouwgeschiedenis? De kunst van het wijnmaken werd in Italië in de 7e en 8e eeuw voor Christus gelanceerd door de Grieken, die een deel van het land koloniseerden. Ze beplantten Sicilië en Zuid-Italië – dat destijds zelfs Oenotria, ‘land van wijn’, werd genoemd. Ook de Etrusken, die in Midden-Italië leefden, maakten wijn. De Romeinen wisten de wijnmaaktechnieken van beide volken te verbeteren en hun druiven en kennis over de rest van Europa te verspreiden. Spanje, Frankrijk en Duitsland, om maar wat grote, klassieke wijnlanden te noemen, hebben hun wijngaarden aan de Romeinen te danken. De vraag naar wijn was enorm: iedere Romein – en iedere slaaf – jong en oud, dronk wijn. Iedere dag, bij elke maaltijd. Gemengd met water, dat wel, want de wijn was vele malen sterker en bevatte meer alcohol dan nu. Ook mengden ze hun wijn met honing voor de zoetheid, kruiden, zout water (bah!), of zelfs kalk wanneer ze de zuurgraad aan wilden passen.

Een heleboel wijnmaaktechnieken hebben we aan de Romeinen te danken. Ze verbeterden de Griekse persen, bepaalden welke druiven het goed deden onder welke omstandigheden, ontdekten dat wijn vaak beter smaakt na ouderen, waren de eersten die de wijn in houten vaten bewaarden en gebruikten al kurk om de amforen af te dichten. En toen viel het Romeinse Rijk.

De vraag naar wijn kelderde enorm, en pas tijdens de Renaissance werd de drank weer populair. En, net als in de rest van Europa, zijn er meer tegenslagen voor de wijnbouw te verwerken geweest. De druifluis heeft ook hier in de 19e eeuw zowat alle wijngaarden vernietigd. Sommige wijnboeren verkasten naar verre oorden als de Verenigde Staten en Argentinië, en namen hun druiven, kennis en ervaring mee om daar hun geluk in het wijnmaken te beproeven. De achterblijvers beplantten opnieuw hun wijngaarden, maar legden de focus op kwantiteit en niet op kwaliteit. In de jaren 60 van de 20e eeuw werden de wijnen geclassificeerd. Het resultaat? Italiaanse wijn heeft inmiddels een uitstekende reputatie! Cin cin!

 

Wijngebieden in Italië

Italië kent 20 zeer verschillende wijngebieden. Van noord naar zuid (en van oost naar west):

 • Piëmont
 • Valle d’Aosta
 • Lombardije
 • Trentino-Alto Adige
 • Friuli-Venezia Giulia
 • Veneto
 • Liguria
 • Toscane (Chianti)
 • Emilia-Romagna
 • Lazio
 • Umbrië
 • Marche
 • Abruzzo
 • Campanië
 • Molise
 • Sicilië
 • Calabrië
 • Basilicata
 • Puglia
 • Sardinië

 

Het Italiaanse classificatiesysteem

Hoe weet je nu of je een fantastische wijn in je al dan niet digitale winkelwagentje hebt gelegd? (Openmaken en leegdrinken!) In Italië heeft men een classificatiesysteem dat lijkt op het Franse, waarbij er een indeling in kwaliteiten is gemaakt. De hoogste kwaliteit hebben (als het goed is) de wijnen met predicaat DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Deze elitewijnen moeten aan de aller-strengste regels voldoen op het gebied van druivenrassen, vinificatietechnieken en het productiegebied. Daaronder bestaat de aanduiding DOC (waarbij het ‘garantita’ vervalt), met ook heel  strenge regels. De categorie IGT (Indicazione Geografica Tipica) bestaat uit eenvoudiger wijnen met een geografische aanduiding. Een soort ‘Vin de Pays’, zoals Frankrijk ze kent. De eenvoudigste wijnen zijn de Tafelwijnen: VdT (Vino de Tavola), veelvuldig geproduceerde ‘slobbers’.

Let op: sommige eigenwijze/visionaire Italiaanse wijnboeren voelen er niets voor zich aan de strenge DOC- en DOCG-regels te houden. Hun wijnen hebben dan hoogstens een IGT-classificatie. Dat geldt bijvoorbeeld voor ‘Super Tuscan’ Sassicaia; hooggewaardeerd en perperduur!  

 

Meest aangeplante druiven in Italië

Net als in Frankrijk is de lijst aangeplante druiven haast oneindig. Er wordt wit (bianco) en rood (rosso) geteeld. Overal worden nog ‘eigen’, inheemse druiven verbouwd, maar dit zijn de belangrijkste druiven van Italië:

 

BLAUW

 

WIT

Italië

18 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 
Een frisse stijl Prosecco met aroma's van appel, peer en citrusfruit. De zachte, fruitige smaak wordt ondersteund door fijne fruitzuren en e...
[2011] Vederlichte, maar smaakvolle rosé uit Veneto, Noord-Italië. Fris en zuiver met in de geur en smaak rood fruit en citrus. Deze w...
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!