Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Madeira: bijzondere wijn van een bijzonder eiland

Op het Portugese eiland Madeira, dat stiekem dichter bij Afrika dan Portugal ligt, wordt al generaties lang een versterkte wijn die de naam van het eiland deelt gemaakt. Op het vulkanische eiland heerst een zeer mild klimaat; het is er jaarrond tussen de 16 en 22 ºC. Fijn, vinden de druivensoorten die toegestaan zijn voor de bereiding van madeira als sercial, verdelho, boal, Malvasia (hier ‘malmsey’ genoemd) en terrantes. 90% van de druivenaanplant bestaat echter uit de minder interessante, maar goed groeiende tinta negra mole.

Jarenlang stoven

Druiven geoogst? Dan vertrekken ze gezamenlijk naar de hoofdstad van het eiland, Funchal, onder andere om langdurig te stoven. Stoven? Jawel, madeirawijn wordt van oudsher gesmoord in hitte. In roestvrijstaal of beton, waar temperaturen van 40–50 ºC heel gebruikelijk zijn (deze manier wordt ‘Estufagem’ genoemd). Of in houten vaten, waarin de wijn soms wel 30 jaar of langer op snikhete zolders ligt te rijpen (de methode ‘Canteiro’). Dat heeft alles te maken met het ontstaan van madeira. Net als port komt madeira voort uit een Engelse ontdekking. De Engelsen gebruikten Madeira als een plek om zich te bevoorraden voor hun lange zeereizen naar Amerika. Natuurlijk mocht wijn aan boord niet ontbreken. De vaten werden, aangelengd met brandewijn, gedurende de reis – let op, nu komt het – op het dek in de volle zon gelegd. Dat bleek een gouden vondst, en dus worden de vaten vol madeira nog immer in de zon te rijpen gelegd. Na de estufa wordt er nog wat aan de wijn gesleuteld door de wijnmaker. Die kan ‘m blenden met andere jaargangen en/of andere druiven. Uiteindelijk wordt er een bijzondere dessert wijn gebotteld, die wel tientallen jaren houdbaar is. Het duurt heel lang om een madeira te maken, maar hij blijft dan ook heel lang goed!

Madeirastijlen

Madeira is een uniek product. Het heeft iets eigens, maar tegelijkertijd zijn er veel verschillende stijlen te koop. We noemen er enkele:

  • Rainwater is een halfdroge, lichte madeira. Zijn naam ontleent hij aan het regenwater dat soms in de vaten glipte die langs de kust stonden te rijpen. Het is wat toegankelijker dan de ‘typische’ madeira’s.
  • Colheita heeft een vatrijping van minimaal vijf jaar. Het oogstjaar staat op de fles.
  • Vintage heeft een vatrijping van minimaal 20 jaar. Het oogstjaar staat op de fles.

Madeira komt in vijf verschillende gradaties van zoetheid: Extra Dry (gemaakt van sercial), Dry (sercial), Medium Dry (verdelho), Medium Sweet (boal) en Sweet (malvasia).

 

Tot slot: bewaar je madeira altijd rechtop. À sua saúde!

Madeira

2 artikel(en)

Oplopend

 
Droge Madeira. Veel citrustonen als citroen en limoen in de geur en de smaak. Uitstekend geschikt als aperitief. Vinhos Barbeito is in 19...