Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Malbec: de trots van Argentinië

Er zijn twee plaatsen op de wereld waar deze rode druif het helemaal is: Cahors in Frankrijk en Argentinië, waar hij de nationale trots is. Daarnaast wordt hij ook gebruikt in het Franse Bordeaux, waar de druif een van de toegestane zes soorten is voor de beroemde rode Bordeaux en geblend (gemengd) wordt met, meestal, andere stevige rooien als Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. In de Verenigde Staten is het wijngaardareaal dat met Malbec beplant is al jaren groeiende. Je vindt de druif onder meer in Napa Valley en Sonoma Valley, waar hij alleen in blends gebruikt wordt.

De druif staat ook bekend onder de namen Auxerrois en Côt (en nog vele andere!).

 

Braam, viool en tabak

Wijnen van Malbec zijn heel donker van kleur; die uit Cahors worden dan ook ‘vins noirs’ genoemd: zwarte wijnen. Ze groeien daar op kalksteen, waardoor ze wat donkerder en tanninerijker wijnen opleveren dan die van de Argentijnse bodems. Die zijn ook tanninerijk, maar zachter, en hebben smaken van donker fruit als zwarte bes, braam en pruim, en viooltjes. Geen lieflijke bloemetjes in de Zuid-Franse Malbecs, wel tabak.

 

Wijn-spijs

Als er iets is waarbij de Argentijnse Malbec goed tot zijn recht komt is het wel een sappige biefstuk, zo een waar Argentinië beroemd om is. Mals en groot dus! Maar ook een (gegrild) lam of varken komt er goed mee weg, wild en gevogelte. Probeer ‘m ook eens met rijpe kazen.  

Malbec

2 artikel(en)

Oplopend