Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Malvasia: familie met expansiedrift

‘Malvezijn’, zo heet deze witte druif in het Nederlands, en dat doet ons aan Middeleeuwse alchemisten denken. Niet zo gek, als je je bedenkt dat wijn van deze druif al in de Middeleeuwen vanuit Venetië verhandeld werd en dat de druif (in Italië) graag geblend wordt met andere druiven.

Malvasia is eigenlijk de naam van een hele druivenfamilie - waarvan sommige leden zelfs rood van kleur zijn - die ook nog eens wereldwijd is uitgewaaierd. Een ingewikkeld verhaal dus! De witte Malvasia, Malvasia Bianca, vind je in Italië vooral in de streken Lazio (hier gedijen vele soorten witte Malvasia), Lombardije, Sicilië, Friuli, Sardinië en Toscane, waar er vino santo van wordt gemaakt: een dessertwijn van ingedroogde druiven. Ook wordt Malvasia aangeplant in Spanje, op de Canarische Eilanden maar ook in Rioja en Navarra, en op het Portugese eiland Madeira wordt er de beroemde, versterkte madeirawijn van gemaakt. De druif heet daar overigens Malmsey. De druif staat in Oost-Europa aangeplant in onder andere Slovenië (daar heet hij Istrska Malvazija) en Kroatië (Malvazija Istarska). Slovenië, Kroatië en Italië delen het schiereiland Istrië, en dat zie je terug in de naam van de druif… Voor de volledigheid: in Italië heet dit familielid Malvasia Instriana.

Buiten Europa staat de druif vooral in Californië (San Joaquin Valley) en Australië aangeplant.

 

Perzik en abrikozen

Het is moeilijk om de smaak van Malvasia te generaliseren als er zoveel verschillende druiven zijn die in zoveel meer verschillende stijlen verschijnen! Rood en wit, droog en zoet, mousserend en versterkt, Malvasia kan alles hebben.

De wijnen van de witte Malvasia hebben vaak een diepe kleur en veel body, een beetje restsuikers ook. Ze zijn rond en vol met aroma’s van perzik, witte bessen en abrikozen. Rode Malvasia-wijnen  zijn vaak lichtgekleurd, hebben smaken van donker fruit en soms chocola. Het zijn niet echt bewaarwijnen. Dat wil zeggen, als ze droog zijn. Want de versterkte- en dessertwijnen, zoals Madeira en Vin Santo kun je natuurlijk wel lang bewaren.

 

Wijn-spijs combi’s

Witte Malvasia kun je als aperitief drinken, en bij (gestoomde of gegrilde) vis, zeevruchten, koude voorgerechten, maar ook bij kip en bij pastagerechten. De zoete dessertwijn komt daar lekker na! Bij rode Malvasia past rood vlees. Ook mooi erbij: een pasta met tomatensaus. Madeira tenslotte wordt gedronken als aperitief of dessertwijn. Knabbel daar vooral wat noten bij!

Malvasia

1 artikel(en)

Oplopend

 
De Niepoort familie behoort tot de bekendste en meest gerenommeerde port-producenten. Zij maken al port sinds 1842. Witte port is wat minder...