Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Marsanne: typische Rhônedruif

De witte druif Marsanne vind je vooral – en in ruime mate - in de noordelijke Rhônevallei in Frankrijk, vooral in de streken Hermitage, Crozes-Hermitage en Saint-Joseph. Hij is er een van de 21 toegestane druiven. Waarschijnlijk komt hij er ook vandaan, dus je zou hem behoorlijk honkvast kunnen noemen. Hij is mondjesmaat aangeplant in andere streken: in eigen land staat er nog wat aangeplant in de Savoie en Languedoc, daarbuiten in Californië, Australië, Zwitserland en Spanje. Waar hij ook staat, hij wordt geblend met andere druiven. In de Rhône met Roussanne vooral, elders veel met Viognier.

 

Kamperfoelie en hazelnoot

De druif heeft body, maar ontbeert fruit. Reden om hem te blenden dus! In de Rhônevallei gebeurt dat meestal met roussanne, die veel aromatischer is. Er zijn droge (vooral) en zoete wijnen met Marsanne, er worden soms bubbels van gemaakt én strowijn (waarbij de druiven op stro worden gedroogd voor ze worden geperst, teneinde lekker zoet en geconcentreerd sap op te leveren). Marsanne is goudkleurig in zijn jeugd en heeft dan aardse geuren met kamperfoelie, peer en meloen. Wordt de wijn ouder, dan krijgt hij een diepe amberkleur en intensiveren ook de geuren en smaken. Hij wordt kruidiger en ‘hazelnotiger’. En krijgt iets olieachtigs. Jawel, hij kan prima ouderen!

 

Wijn-spijs combi’s

Visgerechten in (bijna) alle soorten en maten doen het uitstekend met wijnen waarin Marsanne zit. Gerookt, gegrild, gebakken of rauw (sushi!). Leunt de wijn vooral op marsanne, dan kun je er best wat vettere vis bij eten trouwens. Ook altijd goed met gevogelte. Het is een uitstekende wijn voor bij smaakvolle ‘hapjes’ als tapas, gedroogde worst, geitenkaasjes… Laat die vakantie maar komen!   

Marsanne

1 artikel(en)

Oplopend

 
In de Minervois, een appellation uit de Languedoc Rousillon, worden veelal wijnen gemaakt van authentieke, karaktervolle druivenrassen. C...