Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Mendoza: het meeste en het beste

Met een aandeel van wel 70% van de totale wijnmarkt in Argentinië mag Mendoza wel de belangrijkste wijnregio van dit land worden genoemd. Het is daarnaast ook nog eens een van de grootste wijngebieden ter wereld en het grootste van Zuid-Amerika.144.000 hectare is er beplant met druivenstokken. Een groot deel hiervan is bestemd voor goedkope wijnen voor de lokale markt. Meer en meer wordt echter geëxporteerd. Argentijnse wijn (zeer waarschijnlijk uit Mendoza dus…) is niet meer weg te denken uit onze schappen!  

Het gebied ligt tegen de flanken van de Andes. Veel wijngaarden liggen dan ook hoog in de bergen, tot wel meer dan1000 meter. Het is er warm en droog, zo droog dat irrigatie absoluut noodzakelijk is. Sommige waterwegen in deze streek zijn zelfs al eeuwenoud! De grond is arm, overwegend alluviaal, met zand en klei. Die arme grond is heel geschikt voor wijnbouw; de druiven moeten immers hard werken om aan voedsel te komen. Het resultaat? Kleine, geconcentreerde vruchtjes, en uiteindelijk: fantastische wijnen!

 

Mendoza in stukjes

Mendoza is opgedeeld in vijf verschillende wijnregio’s (die ook weer meerdere wijngebieden kennen). Noord-Mendoza is het laagst gelegen, maar nog steeds enkele honderden meters boven zeeniveau. Ook Oost-Mendoza ligt nog op 600-750 meterboven de zeespiegel. Een deel van dit gebied bestaat uit woestijn; niet erg geschikt voor wijnbouw dus. Het zwaartepunt van de wijnbouw in Mendoza ligt in het rivierengebied. Hier vind je ‘Zone nr. 1’, met onder andere de bekende departementen Maipú en Luján de Cuyo, en hier worden de goede wijnen gemaakt die worden geëxporteerd. Vooral de wijnen van de typisch Argentijnse druif Malbec uit deze streek zijn geliefd. Ook de Uco Valley ligt in dit rivierengebied, de streek waar de topwijnen van Argentinië vandaan komen. Uit Zuid-Mendoza tenslotte komt mooi wit.

 

Meest aangeplante druiven in Mendoza

De ster van de show in deze regio is Malbec, maar die hoeft niet alleen op te treden. Bijrollen zijn weggelegd voor onder andere:

 

BLAUW

 

WIT

Mendoza

7 artikel(en)

Oplopend

 
[2010] Boterzacht, vol en rond van smaak met veel fruit van rijpe kersen en pruimen en een aardse ondertoon. Traditie in een modern jasje. ...
[2012] Deze Chardonnay uit Mendoza in Argentinië is een lekker fris glas, niet te rond en vol en mooi droog. Gewoon een goed glas!
[2010] Een uiterst geconcentreerde Merlot: jammig fruit van vlierbes, een compoteachtige zoetsappige smaak en een zijdezachte tanninestructu...
Het aromatische druivenras Verdelho vindt zijn oorsprong in Portugal. Don Cristobal is, op dit moment, het enige bedrijf in Argentinië die ...