Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Merlot: druif met internationale allure

De donkerblauwe Merlot is een van de meest aangeplante blauwe druivenrassen ter wereld. En in Frankrijk. Hij is er in meerdere wijngebieden te vinden, maar de beroemdste Merlotwijnen zijn toch wel die van Bordeaux. De druif is er een van de toegestane blauwe rassen en wordt er geblend (gemengd) met andere blauwe druiven: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot en/of Carménère. Merlot voegt dan wat zachtheid en ‘body’ aan de wijn toe.

Het is een internationale druif, die hoge ogen gooit in verschillende Europese -  en nieuwe wereldlanden. In Italië bijvoorbeeld, waar de druif zowel in noordelijke wijngebieden als Friuli en Alto Adige als in zuidelijkere streken als Toscane en Umbrië aangeplant is. De druif wordt ook daar veel in blends verwerkt, maar er worden ook veel fantastische cépagewijnen (gemaakt van één druivensoort) van gemaakt. Ook in Oost-Europa kom je de druif tegen: in Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Macedonië bijvoorbeeld.

Verder weg, in Californië, doet de druif het ook geweldig, en er komen ook fantastische wijnen van Merlot uit Chili. Overigens werd de Chileense lieveling Carménère tot voor kort (de negentiger jaren) nog voor Merlot aangezien! Andere nieuwe wereldlanden waar de druif staat aangeplant zijn: Argentinië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië.

 

Sappig en soepel met donker fruit

De vroegrijpe Merlot brengt sappige en soepele, volle en weelderige, fluwelen wijnen voort. Dat klinkt als poëzie, maar dat verdient Merlot dan ook! De wijnen hebben smaken en geuren van donker fruit: zwarte kersen, bramen, pruimen en bessen. Maar je kunt er ook aardse tonen in herkennen als laurier, leer, tabak, kreupelhout en paddenstoelen, en, als de wijn lang in eiken vaten heeft liggen rijpen: chocolade, karamel, vanille en walnoot. Er worden vaak drie stijlen onderscheiden: lichte, ‘gemiddelde’ en volle Merlots. Hoe voller, hoe meer tannine en eik en hoe complexer, en hoe lichter, hoe zachter, fruitiger en ‘eenvoudiger’ de wijn is.

 

Wijn-spijs combi’s

Je hebt een mooie fles of kist Merlot aangeschaft en wat nu? Je kunt wel stellen dat rundvlees en Merlot lekker samengaan. Entrecote, en chateaubriand natuurlijk! Ook wild is wild van Merlot. Duif, eend, fazant, hert… zalig! Natuurlijk kun je ook (gebraden) kip eten bij Merlot (wat kan er eigenlijk niet bij kip?), en, té lekker: lamsvlees! Eet ook eens paddenstoelen bij je (vollere) Merlot. Ook lekker bij jonge, zachte én stevige kazen. Bij al te sterke (blauwschimmel)kazen drink je liever geen Merlot, want daar kan de fruitigheid echt niet overheen. 

Merlot

8 artikel(en)

Oplopend

 
Zwoele Merlot met forse lik hout uit Chili. Heerlijk veel cassis, ceder vanille geuren. Licht smoky. Valt vooral op door zijn sterke intens...
[2009] Wat je noemt een bek vol wijn! Dik, veel fruit, vol, kruidig, zuiver, een goede balans en heel elegant! Breed inzetbare maaltijdbegel...
[2010] Intens, krachtig met aroma's van rode kers en braambes. Zoetsappige aanzet, romig uitwaaierend in de mond met zachte vanilletonen van...
Etnia maakt wijnen met de nadruk op primair fruit. Deze diepgekleurde rosé ademt dan ook frambozen, aardbeien en aalbessen.. Mancura is ...
[2010] Een uiterst geconcentreerde Merlot: jammig fruit van vlierbes, een compoteachtige zoetsappige smaak en een zijdezachte tanninestructu...