Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Mourvèdre: krachtpatser uit warme oorden

Een echte zonaanbidder is deze rode druif. Een die van natte voeten houdt, dat ook. Niet de gemakkelijkste voor de boer dus. Toch is hij op veel plaatsen te vinden. In Spanje vooral, waar hij vandaan komt, en dan met name in de regio’s Alicante en Jumilla. Staat er ‘monastrell’ of ‘mataró’ op je Spaanse wijnetiket? Dan gaat het om dezelfde druif. Ook in Frankrijk is mourvèdre geliefd, je vindt hem vooral in de warme streken Rhône en Provence (Bandol). Nieuwe wijnwereldlanden Australië en de Verenigde Staten (Californië) hebben ook die zinderende warmte waar mourvèdre zo van houdt.

Rijk in alcohol en tannine

Mourvèdre doet het prima in z’n uppie, maar wordt vooral gebruikt in blends. Zoals de bekende GSM-blend (grenache, syrah, mourvèdre) en de beroemde Châteauneuf-du-Pape-wijnen uit de Rhône. Trouwens, er worden ook rosés gemaakt van deze druif. Wijn van mourvèdre is (doorgaans) donkerrood gekleurd, hoog in tannine en alcohol, vlezig en heeft body. Donker fruit als zwarte en blauwe bes en pruim voert de boventoon. Je kunt ook leerachtige en aardse tonen ontdekken als rook en vlees, en iets kruidigs. En een bloemetje: viooltjes en rozen meestal. De wijnen brengen meestal langere tijd in een eikenhouten vat door. Het is beslist geen slecht idee om de wijn te decanteren voor gebruik.

Wijn-spijs combi’s

Krachtige wijnen vragen om een krachtige partner. Smaakvol vlees dus. Spareribs, konijnenbouten, een lamsrack, ree en worstjes bijvoorbeeld. Van de BBQ of uit de oven. Kruid je vlees met Provençaalse kruiden als tijm, rozemarijn en lavendel; wellicht vind je  dezelfde kruiden in je wijn! Geen vleesliefhebber? Om deze wijn aan te kunnen zal je gerecht een sterke smaak moeten hebben en een stevige bite. Linzen met paddenstoelen, dat werk.  

Monastrell

3 artikel(en)

Oplopend

 
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!
Eigendom van het meer bekende Bodegas Castaño, een familiedomein onder leiding van Ramón Castaño. Vooral gespecialiseerd in het druivenra...