Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Montepulciano: ster van Abruzzo

Om nooit meer te vergeten: verwar de druif Montepulciano niet met het stadje Montepulciano, dat in Toscane ligt. En dus ook niet met de aldaar gemaakte Vino Nobile di Montepulciano, die van Sangiovese wordt gemaakt. Goed, de druif Montepulciano dus groeit in grote delen van Italië. Je vindt de opvallend donker gekleurde blauwe druif aangeplant in onder meer Umbrië en Toscane. In Marche is het de belangrijkste druif, waarvan de wijnen als Rosso Conero worden verkocht. In Abruzzo brengt hij de beste wijnen voort, die luisteren naar de (niet erg verrassende) naam Montepulciano d’Abruzzo.

 

Krachtig met rijp zwart fruit

Montepulciano-wijn komt in een lichtere, ‘alledaagsere’ variant en veel complexer. De laatste is diepdonker van kleur, droog, krachtig, vlezig en (redelijk) vol, met robuuste tannines (de wijn is een beetje stug) en verkwikkende zuren. Hij is sappig, met geuren en smaken van rijp zwart fruit, kersen en bessen. Een complexe Montepulciano d’Abruzzo zal ook koffie, leer en tabak in de smaak hebben. De beste wijnen kunnen wel 12 jaar goed blijven. Ze veranderen dan trouwens nauwelijks. Lichtere exemplaren drink je liever tot 4 jaar na de oogst.

 

Wijn-spijs combi’s

Dit is een wijn die zich makkelijk laat combineren. Drink hem bijvoorbeeld op z’n Italiaans bij lasagne, pasta of pizza. Of op z’n Frans met orgaanvlees of smaakvol gevogelte. Op z’n Spaans met paella. Op z’n huiselijks met een kruidige stoofpot. Of met (niet te lichte) visgerechten, of met harde, rijpe kazen… 

Montepulciano

1 artikel(en)

Oplopend