Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Nieuw-Zeeland: jong wijnland scoort met Sauvignon

Helemaal aan de andere kant van de wereld ligt het schitterende decor van de Lord of the Ring-films. In die prachtige, onbedorven natuur is  - gelukkig - plaats gemaakt voor wijnbouw. Het grote eiland – eigenlijk zijn het er twee (plus nog wat kleinere) – in de Grote Oceaan heeft een gematigd zeeklimaat. Let wel: het is1600 kilometerlang, dus het ligt, nogal wiedes, iets genuanceerder dan dat. In het noorden is het warmer dan in het zuiden; dat ligt immers dichter bij de evenaar. Helemaal in het noorden heerst zelfs een subtropisch klimaat. In het zuiden is het weer koeler. Het regent veel, vooral in het westen. Overigens zijn de seizoenen er precies tegenovergesteld aan de onze; er wordt dus in ons voorjaar geoogst.

Logischerwijze is er ook een grote variatie aan bodems. Vermeldenswaard is ‘grauwacke’, een zogenaamde ‘vuile’ zandsteen, die veel mineralen bevat. Nieuw-Zeelands bergketens bestaan uit deze zandsteen. Door rivieren verspreid vormen ze een prachtig terroir. Zoals Gimblett Gravels in Hawke's Bay Region. Frankrijk eat your hart out!

 

Een héél korte geschiedenis van wijn in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is nog een heel jong wijnland. Pas in de 19e eeuw, toen de Britten Nieuw-Zeeland koloniseerden, werden er wijndruiven verbouwd. In 1819 plantte missionaris Samuel Marsden honderd wijnstokken in Northland, en in 1832 deed James Busby, toenmalig Resident van Nieuw-Zeeland, in feite hetzelfde op een vergelijkbaar stuk land. Het was nog niet zo groots allemaal, al was dat maar omdat Britten meer van bier en sterkedrank hielden dan van wijn. Zoete, versterkte wijn vonden ze nog wel oké, dus dat was de wijnstijl van toen. Tot, aan het eind van de 19e eeuw, er een groep Kroaten Nieuw-Zeeland kwam bewonen, die hun kennis van wijnmaken in Auckland in de praktijk bracht. Voor de Britse Nieuw-Zeelanders maakten zij sherry- en portachtige wijnen, voor zichzelf een tafelwijn. In de jaren die volgden bleef wijnbouw in Nieuw-Zeeland zeer kleinschalig. Naast de lokale smaak had dat ook te maken met de wetgeving rondom alcoholische dranken die niet bepaald stimulerend was. En met de handelsovereenkomst tussen Engeland en Nieuw-Zeeland, die in 1973 drastisch veranderde toen Engeland tot de EU toetrad. Er moesten dus behoorlijk wat wegen worden schoongeveegd voor wijnbouw in Nieuw-Zeeland ook economisch een kans van slagen had. Maar toen het zover was, in de jaren 70, werd snel duidelijk wat de mogelijkheden waren in dit verre land. Vooral de Sauvignon Blanc-wijnen uit Marlborough werden en worden met superlatieven overladen, en sommigen menen dan ook dat je nergens ter wereld betere kunt vinden.

 

Classificatiesysteem in Nieuw-Zeeland

Er zijn heus wel regels in dit wijnland, maar man wat hebben die Nieuw-Zeelandse wijnmakers een vrijheid! Chaptaliseren (suiker toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen)? Prima! Irrigeren? Ga je gang! Ontzuren? Why not?! Kom daar maar eens om in streng gereguleerd Frankrijk… Wijnmakers mogen dus naar hartenlust experimenteren en daar kunnen wonderschone wijnen uit voortkomen.

 

Wijngebieden in Nieuw-Zeeland

Nieuw–Zeeland kent tien wijngebieden. Van noord naar zuid zijn dat:

  • op het Noordereiland: het kleinste en warmste (want subtropische) Northland, Auckland, Waikato/Bay of Plenty, Gisborne, Hawke's Bay Region (het oudste wijngebied van Nieuw-Zeeland) en Wellington
  • en op het Zuidereiland: Nelson, Marlborough (het belangrijkste wijngebied van Nieuw-Zeeland), Canterbury/Waipara en Central Otago.

 

Meest aangeplante druiven in Nieuw-Zeeland

De meeste wijnen die in Nieuw-Zeeland worden gemaakt zijn wit. De Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc-wijnen worden overal geroemd. Het is er dan ook de meest aangeplante druif; ongeveer een derde van het wijngaardareaal bestaat eruit.

 

WIT

 

BLAUW

Nieuw Zeeland

5 artikel(en)

Oplopend

 
Het geuren palet met zwarte kers, rood fruit en citrusschil . Verleidelijk zoethout , ontbijtkoek oh, wat gevaarlijk lekker.... De kleu...
Prachtig glas Chardonnay uit Marlborough. Een licht aromatische neus, mooie frisse zuren, zwoele tonen en citrusfruit en mooie bitters.... ...
Deze 2012 versie bezit een stuivend aroma met kruisbessenjam, nuances van asperge en rokerige aroma’s. De smaak benadrukt het aroma van as...