Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Wijn uit Oostenrijk: kwaliteit gegarandeerd

Toen in 1985 het ‘antivriesschandaal’ losbarstte had niemand kunnen bevroeden dat de Oostenrijkse wijnindustrie zo hard terug zou komen. Er werden destijds enorme hoeveelheden zoete witte wijn uit Oostenrijk geëxporteerd, en nu bleek dat sommige handelaren hun wijn met diethyleenglycol aanlengden. De internationale pers dook erbovenop en de export kwam volledig stil te liggen. De inmiddels zeer strenge wetgeving (misschien wel de strengste ter wereld) en een nieuwe generatie wijnmakers zorgen nu voor loepzuivere wijnen. Je zou zelfs kunnen stellen dat het antivriesschandaal de Oostenrijke wijnindustrie uiteindelijk juist goed heeft gedaan! 

 

Een korte geschiedenis van wijnbouw in Oostenrijk

Wijnbouw werd in Oostenrijk geïntroduceerd door de Romeinen (waar in Europa niet?). In de middeleeuwen waren het, net als in Frankrijk en Duitsland, monniken die verantwoordelijk waren voor de wijnproductie. De omvang van het wijngaardareaal in Oostenrijk bereikte zijn top in de 15e en 16e eeuw; het was drie keer zo groot als nu.

In de 17e eeuw kent Oostenrijk veel oorlogen en wordt de belasting op wijn verhoogd, wat weinig goeds betekende voor de wijnindustrie destijds. Gelukkig waren daar aartshertogin Maria Theresia van Oostenrijk (tevens keizerin van het Heilige Roomse Rijk en koningin van Hongarije en Bohemen) en haar zoon Jozef II. Zij zorgden in de 18e eeuw voor een opleving in de wijnbouw. Bovendien begon men in deze tijd wijn wetenschappelijk te bestuderen, wat resulteerde in nieuwe productietechnieken. In 1860 werd dan ook een wijnbouwschool in Klosterneuburg geopend. Het is de eerste wijnbouwschool ter wereld, die bovendien nog steeds in functie is! 

De druifluis, die zoveel druivenplanten opvrat in Europa, hield helaas ook flink huis in Oostenrijk. In 1872 was er weinig meer over van de Oostenrijkse wijngaarden. Ook de twee wereldoorlogen deden de wijnindustrie geen goed. Daarbovenop kwam dan nog het al eerder genoemde antivriesschandaal van 1985. Oostenrijk heeft dus een hoop tegenslagen moeten overwinnen, maar is tegenwoordig een alom gewaardeerde wijnproducent, die door middel van zeer strenge regelgeving en enthousiaste wijnmakers inmiddels een terecht fantastische reputatie heeft.

 

Wijngebieden in Oostenrijk

Wijnbouw in Oostenrijk wordt alleen bedreven in het oosten van het land, tegen de Sloveense, Tsjechische, Hongaarse en Slowaakse grens aan. Dat heeft alles te maken met het klimaat; in het oosten zijn de omstandigheden voor wijnbouw ideaal, terwijl in het westen van Oostenrijk de Alpen liggen met hun eeuwige sneeuw en onvoorspelbare weersomstandigheden…

Er zijn vier wijnregio’s, die weer verdeeld zijn in zestien specifieke wijnstreken:

  • In Niederösterreich liggen: Kamptal, Kremstal, Wachau, Wagram, Carnuntum, Weinviertel, Thermenregion en Traisental
  • In Burgenland vind je: Neusiedlersee, Eisenberg, Leithaberg en Mittelburgenland
  • Steiermark heeft de wijnstreken Süd-Oststeiermark, Südsteiermark en Weststeiermark
  • En Wien (Wenen) is een wijnregio op zich. Zelfs ín de hoofdstad van Oostenrijk wordt wijn verbouwd!

 

Classificatiesystemen

Het Oostenrijkse classificatiesysteem voor wijn lijkt sterk op dat van Duitsland. Er zijn echter een paar kleine verschillen:

  • Kabinett valt in Oostenrijk niet onder de Prädikatsweine
  • Oostenrijk heeft twee wijncategorieën meer: Strohwein en Ausbruch

In Wachau kennen ze overigens nog een eigen kwaliteitsindeling. De lichtste variant, <11% alcohol) wordt ‘Steinfeder’ genoemd. De iets zwaardere variant, gemaakt van rijpere druiven, heet ‘Federspiel’ en de zwaarste, die minstens 12,5% alcohol bevat, ‘Smaragd’.

 

Meest aangeplante druiven in Oostenrijk

In Oostenrijk wordt hoofdzakelijk witte wijn geproduceerd; ruim tweederde van de wijngaarden bestaat uit witte druivensoorten. Daarvan is Grüner Veltliner (ook wel liefkozend gru-vee genoemd) wellicht de populairste. De druif wordt dan ook gezien als de nationale trots.

 

WIT

 

BLAUW

Oostenrijk

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.