Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Pinot Noir: druif van stand

Hij verdient een standbeeld, en dat heeft ie dan ook gekregen (zij het om heel andere redenen)! In 1395 verordonneerde Filips de Stoute van Bourgondië dat alle

Gamay-stokken moesten worden vervangen door die van de Pinot Noir. De druivensoort Gamay levert een veel hogere opbrengst, wat, samen met de tegelijkertijd geuite kritiek op het gebruik van mest, stellig doet vermoeden dat het Filips om de kwaliteit van de wijn te doen was. Een dikke zevenhonderd jaar later is de Bourgognestreek wereldberoemd vanwege… juist ja, die druif. De Pinot Noir.

Niet alleen Bourgognewijnen bevatten het sap van de Pinot Noir. In Duitsland is het de belangrijkste blauwe druif, aldaar bekend onder de naam ‘Spätburgunder’, en in Noord-Italië kent men hem als ‘Pinot Nero’. Het is de enige toegestane blauwe druif in de Elzas, en in de Champagnestreek wordt hij gebruikt voor, jawel, het maken van champagne. Maar ook buiten Europa wordt de druif steeds vaker aangeplant. In Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten (Californië en Oregon), Australië (Tasmanië), en in mindere mate in Chili en Zuid-Afrika.  

 

Aardbeien en  gerookte ham

Pinot Noir is een lastige en eigenzinnige druif, die snel ziek wordt, een mild klimaat vereist en de beste grond. En een zeer toegewijde wijnmaker. Dat alles maakt de wijnen van de Pinot Noir niet goedkoop.

Er worden veelzijdige wijnen van deze druif gemaakt, die ‘zomers’ fruitig en licht kunnen zijn, maar ook voller en intenser. De wijnen zijn vaak opvallend licht van kleur, met zachte tannines en frisse zuren. De jongere wijnen hebben aroma’s van aardbeien, kersen en frambozen, bij oudere wijnen worden daar nog aardse tonen aan toegevoegd: paddenstoelen, leer, gerookte ham, soms drop. Daarbij geeft Pinot Noir een fluwelig mondgevoel.

 

Wijn-spijs combi’s

Pinot Noir kan prima solo gedronken worden. Daarnaast is het misschien wel de gemakkelijkste wijn om op tafel te zetten. Omdat de wijn wat lichter is kun je hem beter niet loslaten op al te stevige, krachtige gerechten. Wat eten we er dan wel bij? Nou, bijna al het andere dus! Geroosterde groenten, geroosterde witte vis (met paddenstoelen en/of truffel!), tonijnsteak of coquilles. Coq-au-vin, Marokkaanse kip, kip met pasta en room. Lamskoteletjes, quiche, parelhoen, ossobuco… 

Pinot Noir

7 artikel(en)

Oplopend

 
Het geuren palet met zwarte kers, rood fruit en citrusschil . Verleidelijk zoethout , ontbijtkoek oh, wat gevaarlijk lekker.... De kleu...
Ik zie de lamskoteletten al voor me. Gekruid met tijm, rozemarijn en dan gegrild in de oven. En dan dit glas, gekoeld op 16 graden…….. ...
Een aanrader voor degene die niet houdt van beendroge Champagne. Deze mousserende wijn, samengesteld uit Chardonnay, Pinot Noir en Sauvignon...