Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Wijn uit Portugal: veel meer dan port

Portugal en wijn? Tien tegen een dat je nu aan port denkt! En dat moet je vooral ook doen, want van een goed glas port wordt iedereen blij. Maar Portugal is óók de frisse, witte Vinho Verde en de versterkte zoete Madeirawijn, om maar wat te noemen. De verschillen in de wijnen zijn gemakkelijk te verklaren: het land heeft diverse klimaten, een ongelooflijke hoeveelheid inheemse druiven en verschillende terroirs. Aan de lange Atlantische kust heerst een maritiem klimaat met warme zomers en milde winters, in Algarve in het zuiden aan de Middellandse Zee is het doorgaans droog en zonnig, terwijl landinwaarts, aan de grens met Spanje, een continentaal klimaat heerst met hete, droge zomers en koude winters. De bodem varieert van graniet en leisteen in het noorden tot kalksteen, klei en zand in het zuiden.

 

De wijngeschiedenis van Portugal in een notendop

Waar het in andere Europese landen steeds de Romeinen zijn die alle credits krijgen voor de wijnbouw in hun land, is het in Portugal Engeland dat zo’n belangrijke rol speelde. Er werd al heel lang wijn gemaakt in Portugal, al ver voor de jaartelling zelfs, en ook hebben hier de Romeinen hun zegetoer vervolgd – ze noemden het land Lusitania; Lusus is de zoon van de Romeinse wijngod Bacchus… - maar het was de handel met de Engelsen die een belangrijk wijnland van Portugal maakte. In Engeland werd geen wijn gemaakt, hoe graag de Engelsen ook wijn dronken. Het was er simpelweg te koud. Dus moesten ze hun wijn wel importeren. In eerste instantie uit Frankrijk, dat natuurlijk heel dicht bij Engeland ligt. Maar na het zoveelste conflict zochten de Engelsen in de zeventiende eeuw hun wijnheil elders. Portugal werd hun nieuwe favoriete leverancier. De Engelsen ontdekten echter dat de wijn die zij importeerden niet goed tegen de lange overtocht kon. Ze voegden op een gegeven moment wijnalcohol toe aan de vaten met wijn. Hierdoor stopte het gistingsproces, en werden niet alle suikers in alcohol omgezet. En zo ontstond de beroemdste wijn van Portugal: port. De drank werd steeds populairder, en Engelse handelaren vestigden zich in de Dourovallei. Vandaar ook de Engelse namen die om port heen hangen. Port werd zelfs zo geliefd dat er steeds slechtere wijn op de markt kwam; iedereen wilde wel een graantje van het succes meepikken. In 1756 kreeg toen het wijngebied Douro als eerste ter wereld een herkomstbenaming!

In de moderne geschiedenis is het jaar 1986 het meest van belang. Portugal trad toe tot de Europese Unie en werd daardoor gedwongen te concurreren met andere Europese wijnlanden. Met een flinke geldinjectie werd de wijnindustrie van dit toch wel geïsoleerde land opgekalefaterd, waardoor Portugal nu een modern wijnland is dat die concurrentie makkelijk aankan.

 

Wijngebieden in Portugal

In het hele land zijn wijngaarden te vinden. De belangrijkste van noord naar zuid:

  • De DOC Vinho Verde ligt in de provincie Minho, in het noordwesten aan de Atlantische Oceaan.
  • De DOC Porto en DOC Porto e Duoro liggen in het noordoosten, aan de grens met Spanje. Hier speelt de rivier Douro een grote rol.
  • DOC Bairrada ligt ten zuiden van Minho, in de provincie Beiras, aan de Atlantische kust.
  • Daarnaast, landinwaarts, vind je de DOC Dão.
  • En in het oosten van deze provincie ligt de DOC Beira Interior.
  • In de provincie Estremadura liggen meerdere DOC’s, waaronder Encostas d'Aire, Alenquer, Torres Vedras, Arruda, Óbidos en Lourinhã.
  • In het oosten van het land vind je DOC Alentejo
  • De beroemde versterkte Madeira-wijn komt van het eiland Madeira
  • Ook Moscatel de Sétùbal is een DOC.

 

Het Portugese classificatiesysteem

Als gezegd is het appellatiesysteem van Douro het oudste ter wereld. Sinds de toetreding tot de EU in 1986 ziet het systeem in heel Portugal er zo uit:

  • De beste wijnen, die aan de strengste criteria moeten voldoen, krijgen het predicaat Denominação de Origem Controlada (DOC)
  • Daaronder vind je de categorie Indicação de Proveniência Regulamentada (IPR): wijnen die aan redelijk strenge eisen moeten voldoen.
  • De categorie Vinho Regionais (VR) is vergelijkbaar met de Franse Vin de Pays. Landwijnen komen uit een bepaalde regio in Portugal, maar de categorie wordt ook gebruikt voor wijnen die gemaakt zijn van geïmporteerde druivenrassen.
  • Vinho de Mesa tenslotte is een eenvoudige tafelwijn. Deze kan uit verschillende druiven bestaan, die uit heel Portugal kunnen komen.

 

Meest aangeplante druiven in Portugal

Portugal heeft een enorm aantal inheemse druiven. Sommige daarvan zijn ook elders (vooral in Spanje) bekend onder de daar geldende namen. Bijzonder is dat er in het land nauwelijks internationale rassen zijn aangeplant.

 

BLAUW 

  • Touriga Nacional
  • Periquita
  • Aragonez (Tempranillo)
  • Baga
  • Tinta Cão
  • Trincadeira
  • Jaen (Mencía)
  • Alicante Bouschet
  • Alfrocheiro Preto
  • Alvarelhão
  • Azal
  • Arruda
  • Aspadeiro
  • Bastardo
  • Tinta Francisca
  • Tinta Pinheira
  • Vinhão

 

WIT

  • Alvarinho (Albariño)
  • Arinto
  • Avesso
  • Encruzado
  • Loureira
  • Moscatel (Muscat)
  • Malvasia
  • Treixadura
  • Antão Vaz
  • Bical
  • Fernão Pires
  • Gouveio
  • Maria Gomes
Portugal

15 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
 
Fruit! Deze ruby port laat duidelijk zijn fruit zien. Diepdonkerrood van kleur met in de neus tonen van rijp rood fruit. Niepoort is een ...
De Niepoort familie behoort tot de bekendste en meest gerenommeerde port-producenten. Zij maken al port sinds 1842. Deze tawny port is nog t...
De Niepoort familie behoort tot de bekendste en meest gerenommeerde port-producenten. Zij maken al port sinds 1842. Witte port is wat minder...
Droge Madeira. Veel citrustonen als citroen en limoen in de geur en de smaak. Uitstekend geschikt als aperitief. Vinhos Barbeito is in 19...
[2011] Veel zoet fruit, wat kersen en pruimen en lichte kruidigheid. Krokant mondgevoel en fijne zuren na. Prachtige voorbeeld van Douro wi...
[2012] Heerlijke frisse witte wijn uit de Alentejo in het zuiden van Portugal. In de smaak goede zuurgraad met goede balans en wat romigheid...