Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Prosecco: bruisend van leven

Sinds enige jaren is Prosecco dé Nederlandse zomerhit. Geen picknick of boottocht is compleet zonder een sprankelend glas vakantiegevoel. Niet zo vreemd, want Prosecco bruist van leven, is altijd fruitig en fris met een relatief laag alcoholgehalte (10-11%).

Prosecco wordt gemaakt van de druif Prosecco, die eigenlijk ‘Glera’ heet. Dat lijkt onbelangrijk, maar voor de wijnboeren in Valdobbiadene, Veneto en Friuli, provincies in Noordoost-Italië waar Prosecco vandaan komt, is het van levensbelang. Door de populariteit van de drank werd er wereldwijd ‘Prosecco’ geproduceerd, van heel andere druiven! Sinds in 2009 de Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene een DOCG-status kreeg (en dus bij de top van de Italiaanse wijnen hoort), en enkele andere streken een DOC-status, is de naam glera weer in zwang.

De druif Glera dus, is vrij neutraal van smaak en wordt vooral voor Prosecco gebruikt, die voor tenminste 85% uit deze druif moet bestaan. 

Sprankelend, fris en fruitig

Kenmerkend aan Prosecco zijn de bubbeltjes. Er zijn twee soorten; Prosecco Spumante heeft ‘harde’ bubbels, en Prosecco Frizzante is half-mousserend. Beide wijnen worden gegist in een stalen tank. De tweede gisting, waarin de bubbels ontstaan, vindt plaats in een gesloten druktank. Simpel gezegd wordt er gist en suiker aan de basiswijn toegevoegd. De vergisting verloopt veel sneller dan bij champagne, omdat daarbij de tweede gisting op fles plaatsvindt. Dat komt de frisheid van Prosecco ten goede! Drink hem dan ook jong en koud.

Wijn-spijs combi’s

Prosecco wordt vooral gedronken als aperitief. Maar het is ook zalig bij vis en salades, in elk geval bij lichte gerechten. En wist je al dat je de heerlijkste cocktails van Prosecco kunt maken? Het is het hoofdingrediënt van de beroemde cocktails Spritz en Bellini. In de Noord-Italiaanse streek Alto Adige/Südtirol zijn ze gek op de Hugo: schenk wat vlierbloesemsiroop (verkrijgbaar bij een zekere Zweedse meubelgigant) in een glas, daarop Prosecco en leg er dan wat verse muntblaadjes op. Zelf even de verhoudingen uitproberen. Laat de zomer maar komen! 

Prosecco

1 artikel(en)

Oplopend

 
Een frisse stijl Prosecco met aroma's van appel, peer en citrusfruit. De zachte, fruitige smaak wordt ondersteund door fijne fruitzuren en e...