Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Riesling: koningin van de druiven

De Rieslingdruif is haast synoniem voor Duitse wijn, maar gooit ook hoge ogen in Frankrijk (in de Elzas is het een van de toegestane druivensoorten), Oostenrijk en Noord-Italië en wordt eveneens in Hongarije, Luxemburg, de Verenigde Staten en Australië aangeplant. In Duitsland is de druif zo geliefd dat ze ‘haar’ de ‘Koningin van de druiven’ noemen. Het is daar dan ook de meest aangeplante druivensoort (21.000 hectare!).

 

Lichtfris tot honingzoet

Met riesling kun je veel kanten op als wijnmaker. Van ongecompliceerde alledaagse frisdrank tot edelzoete dessertwijnen, van betaalbare supermarktwijnen tot peperdure cadeautjes voor de baas: de druif gaat het allemaal aan.

Jonge Rieslingwijnen zijn bleekgeel gekleurd, hebben aroma’s van appel, limoen of perzik en hebben sprankelende zuren. Het is goed te proeven als de druiven op een minerale bodem zijn grootgebracht! De mooiste Rieslings kunnen heel complex zijn.

Oudere Rieslings zijn donkerder geel van kleur, ruiken naar honing, rozijnen en – typisch Riesling – soms ook naar petroleum… De oudere Riesling heeft een wat meer intense smaak. De Beerenauslesen en Eisweine kun je jaren, nee, eeuwenlang bewaren. Koop nu en vier er je Diamanten huwelijk mee. Of de geboorte van je achterkleinkind…  

 

Wijn-spijs combi’s

De zomerse (half)droge Rieslings passen uitstekend bij lichte gerechten als (gestoomde) vis en gevogelte, maar ook bij quiches en salades. Aspergetijd? Daar dan een flesje Kabinett bij halen!

Een typische en verrukkelijke match is die van Riesling en zuurkool. Hiervoor rijd je bij voorkeur naar de Elzas.

En wist je al dat Riesling de Aziatische keukens een boost geeft? Zo kun je met een droge Riesling fantastisch dim summen, en ook sushi houdt van Riesling.                      

Spätlesen kunnen weer wat zwaardere gerechten aan; kom maar door met die roomsauzen! Ook zijn ze goede begeleiders van verse kazen.

Drink Auslesen en Beerenauslesen bij zoete zaken als appeltaart, crème brulée en zomers fruit (aardbeien!).

Riesling

4 artikel(en)

Oplopend