Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Rode wijn: vergist druivensap met een tintje

Rode wijn is goed voor je gezondheid, scherpt de geest en is goed voor de lijn. Over rode wijn wordt veel gezegd en soms is het zelfs waar. Rode wijn is de wijn die wordt gemaakt van blauwe druiven. Van een witte druif kun je met de beste wil van de wereld geen rode wijn maken. (Van een rode druif wel een witte wijn trouwens.) Rode druiven komen er in allerlei soorten, maten en kleuren. Zo is merlot donkerblauw, heeft carmenère een diepblauwe kleur, gamay iets paarsigs en is cinsault juist lichtgekleurd. Het zijn de schillen van de druif waar de kleurstoffen in zitten. Die schillen worden samen met de most, het nog niet vergiste druivensap, vergist. Voilà: rode wijn! Nog niet zo lekkere rode wijn, waar de wijnmaker nog lang niet mee klaar is, maar desalniettemin is de wijn al een eind op weg naar onvergetelijkheid.

Rode wijn bevat van nature tannines, looistoffen die in de pitjes, steeltjes en schillen zitten. Bijt maar eens op een druivenpit, en je zult een samentrekkend gevoel in je mond ervaren. De bitter smakende tannines in toom houden is een flinke klus voor de wijnmaker. Teveel tannines? Niet lekker! Maar te weinig tannines is het ook weer niet, dan smaakt en voelt de wijn vlak en oninteressant.   

Ook van invloed op de kleur van de wijn is de leeftijd ervan. Jonge rode wijnen zijn vaak paarsrood. Wordt de wijn ouder, dan wordt de kleur dieper rood of bruiner, soms oranje.

 

Geuren en smaken van rode wijn

Hoe ruikt en smaakt rode wijn? Het is moeilijk generaliseren, er zijn immers bijna zoveel wijnen als er flessen zijn. Een dappere poging: jonge rode wijn heeft vaak geuren van rood fruit (kers, bosbes, pruim, framboos), bij oudere rode wijnen kun je er vaak aardse geuren aan toevoegen. Denk aan leer, maar ook champignons en chocolade. Ook de houtrijping geeft geuren en smaken af. Vooral zelf veel ruiken en proeven is ons devies! En dan liefst op de juiste temperatuur. ‘Op kamertemperatuur’, zeggen mensen vaak. Deze aanbeveling stamt echter uit vroeger tijden, toen huizen nog geen centrale verwarming hadden die altijd aan stond. Welke temperatuur dan wel goed is hangt van de wijn af. Jonge, lichtere wijnen drink je koeler dan oudere, zwaardere wijnen. Kijk op het etiket voor een goed advies.

En wat eten we erbij? Ook hier is generaliseren weer bijkans onmogelijk. De ouderwetse stelregel is: wit bij vis en rood bij vlees. De ‘regel’ wordt inmiddels als achterhaald beschouwd, hoewel een stevige rode wijn een licht visgerecht absoluut zal overvleugelen. Wij geven je om je op weg te helpen in elk geval bij iedere druif wijn-spijssuggesties. Eet en drink smakelijk!

Rood

44 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 
[2010] Een Rioja met duidelijke houtaroma's van chocolade en vanille en een verleidelijke smaak met zacht, rijp, rood fruit. De bodega i...
Het geuren palet met zwarte kers, rood fruit en citrusschil . Verleidelijk zoethout , ontbijtkoek oh, wat gevaarlijk lekker.... De kleu...
[2009] Dit is een heerlijke, ‘old school’ syrah waar menig Rhône producent jaloers op zou zijn. Rijp, kruidig en en zondoorstoofd fruit...
Zwoele Merlot met forse lik hout uit Chili. Heerlijk veel cassis, ceder vanille geuren. Licht smoky. Valt vooral op door zijn sterke intens...
[2010] Boterzacht, vol en rond van smaak met veel fruit van rijpe kersen en pruimen en een aardse ondertoon. Traditie in een modern jasje. ...
Het nationale druivenras van Chili komt hier prachtig tot uitdrukking, donker fruit met fijne kruidigheid en een enorme concentratie. Sol...