Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Roséwijn: de zon in je glas

We nemen een glaasje witte wijn, schenken er een beetje rood bij en voilà: een roséwijn is geboren! Een scenario dat in Frankrijk alleen in de Champagnestreek geldt; in alle andere wijngebieden zijn dergelijke praktijken verboden. (Dat wil niet zeggen dat je thuis natuurlijk gewoon een keer kunt uittesten wat er gebeurt wanneer je een restje wit met een restje rood mengt… We verklappen wel alvast dat de wijnboer het beter kan.) Meestal wordt rosé gemaakt door kort de schillen van blauwe druiven met de most (het onvergiste druivensap) te laten weken. Hetzelfde procedé dus als de bereiding van rode wijn, maar voor rosé liggen de schillen beduidend korter in het sap.

Rosé kan een verscheidenheid aan kleuren hebben: lavendel, roze, zalm, aardbei, koper en oranje bijvoorbeeld. Welke kleur de rosé krijgt is onder meer afhankelijk van de gebruikte druiven en tijd gedurende welke de schillen in de most badderen. 

Zo heel veel roséwijn worden er niet gemaakt; maar zo’n 10% van de wereldwijde wijnproductie bestaat eruit. De populariteit van roséwijnen in Nederland is eigenlijk pas de laatste jaren goed op gang gekomen, toen de roze wijn ineens de terrassen en stranden gingen domineren.

De meeste roséwijnen komen uit Frankrijk, uit de Provence vooral. Ook in het Rhônegebied (Tavel) en de Loirevallei (Anjou) worden goede rosé’s gemaakt. 

Geuren en smaken van roséwijn

Over het algemeen drink je een roséwijn gekoeld. Vaak zijn het frisse dorstlessers. Maar vergis je niet: sommige rosé’s zijn nog behoorlijk stevig en kruidig! Toch worden ze vaak geassocieerd met picknicks in het park en zomerse boottochtjes. Daar eet je fors opgetaste sandwiches bij, frisse salades en andere vrolijke happen. Drink ook een roséwijn bij de BBQ (hoezo zomers?!). Rosé is vaak ook een uitstekend aperitief, helemaal als je een mousserend exemplaar te pakken hebt. Licht het aan ons, of geven roséchampagnes een nog feestelijker gevoel dan de witte?

Roséwijn

We nemen een glaasje witte wijn, schenken er een beetje rood bij en voilà: een roséwijn is geboren! Een scenario dat alleen in de Champagnestreek geldt; in alle andere Europese wijngebieden zijn dergelijke praktijken verboden. (Dat wil niet zeggen dat je thuis natuurlijk gewoon een keer kunt uittesten wat er gebeurt wanneer je een restje wit met een restje rood mengt… We verklappen wel alvast dat de wijnboer het beter kan.) Meestal wordt rosé gemaakt door kort de schillen van blauwe druiven met de most (het onvergiste druivensap) te laten weken. Hetzelfde procedé dus als de bereiding van rode wijn, maar voor rosé liggen de schillen beduidend korter in het sap. Rosé kan een verscheidenheid aan kleuren hebben: lavendel, roze, zalm, aardbei, koper en oranje. 

Rosé

16 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
 
[2011] Vederlichte, maar smaakvolle rosé uit Veneto, Noord-Italië. Fris en zuiver met in de geur en smaak rood fruit en citrus. Deze w...
[2012 80% van alle wijnen in de Côtes de Provence komt in de vorm van rosé op de markt. Geen diep gekleurde fruitbommen maar meer subtiel ...
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!
Etnia maakt wijnen met de nadruk op primair fruit. Deze diepgekleurde rosé ademt dan ook frambozen, aardbeien en aalbessen.. Mancura is ...