Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Sangiovese: het bloed van Jupiter

´Het bloed van Jupiter´ is een echte Italiaanse druif. Waarom het zijn bloed is dat gedronken moet worden is ons een raadsel, maar we doen het maar al te graag! De wijnen van de druif Sangiovese behoren tot de Italiaanse top: Chianti’s moeten voor minstens 70% aan het heerlijke ‘bloed’ bevatten, de duurste wijnen van Italië Vino Nobile de Montepulciano en Brunello di Montalcino zijn ervan gemaakt en de zogenaamde ‘Super Tuscans’ ook.

Je vindt ‘m dus veel in Toscane, maar ook in Emilia-Romagna, Sicilië, Abruzzo en Marche. Buiten Italië staat hij aangeplant in Argentinië, de Verenigde Staten, Roemenië, Chili en Australië.

 

Kersen, koffie en leer

Wijnen van Sangiovese zijn droog en tanninerijk, hebben veel zuren en een gemiddelde complexiteit, en tonen van kersen, kruiden en champignons. In hun jeugd (de meeste Sangiovese-wijnen zijn bedoeld om jong te drinken) proef je kersen, kruiden en specerijen en een bittertje. Drink je ze ouder (wat prima kan als je een topper hebt aangeschaft!), dan zijn de op hout gerijpte Sangiovese’s rijker, zachter en zoeter. Ze kunnen dieprood worden en smaken van donker, zacht fruit als pruim hebben, chocolade en koffie, bospaddenstoelen en leer. Spannend!

 

Wijn-spijs combi’s

Tja, wat eten we hierbij? Pizza, spaghetti bolognese en lasagna natuurlijk! De kruidige Sangiovese gaat fantastisch met de kruiden die in de Italiaanse keuken zo gretig worden gebruikt: basilicum, oregano en salie bijvoorbeeld. Ook zalig bij antipasti trouwens. Een stevige Sangiovese past ook goed bij een malse biefstuk en bij wildgerechten.  

Sangiovese

1 artikel(en)

Oplopend

 
[2010] Boterzacht, vol en rond van smaak met veel fruit van rijpe kersen en pruimen en een aardse ondertoon. Traditie in een modern jasje. ...