Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Sauvignon Blanc: gras in een fles

De groenwitte Sauvignon Blanc komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Frankrijk, en dat is nog steeds de plek waar hij de mooiste wijnen maakt. In de warme Bordeaux worden er droge wijnen van gemaakt, maar ook de beroemde dessertwijnen van Sauternes en Barsac zijn van Sauvignon Blanc gemaakt (in een blend met Sémillon en Muscadelle). In de koelere Loirevallei levert de druif de zuivere witte wijnen van Sancerre en Pouilly-Fumé op.

Maar ook in andere landen doet de sauvignon blanc wat ie moet doen. In de nieuwe wereld staat vooral Nieuw-Zeeland bekend als Sauvignon Blanc-land. Maar ook in Australië, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten (vooral Californië) en Chili worden er mooie wijnen van gemaakt! En dan heeft de druif zich ook nog succesvol voortgeplant: het is de kruising tussen Sauvignon Blanc en Cabernet Franc die die andere Bordeauxse grootheid Cabernet Sauvignon opleverde.

 

 Brandnetel en buxus

Sauvignon Blanc-wijnen zijn vaak fris en grassig. De wijn heeft een kenmerkende geur van buxus. Je proeft smaken van citrusfruit, asperges, bloemen, brandnetel, groene appels, kruisbessen en – exotischer - grapefruit, ananas en lychee. Vooral vroeg geoogste druiven geven een grassig aroma aan de wijn (de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs staan daarom bekend), rijpere druiven hebben meer exotisch fruit in hun geur en smaak. In koelere streken is de wijn droog, in warmere streken wat zachter. In Sauternes in de Bordeaux worden er juist hele zoete wijnen van de Sauvignon Blanc gemaakt. Deze zijn ‘aangetast’ door botrytis; edele rot.

 

Wijn-spijs combi’s

Bij een frisse, grassige Sauvignon Blanc past vis. Fruits de mer bijvoorbeeld – oh la la! – of sushi en sashimi. Sowieso brengt de Aziatische keuken het mooiste uit de Sauvignon Blanc naar boven. Of andersom natuurlijk. Asperges zijn ook een bekende match, maar de ultieme wijn-spijs combinatie levert Sauvignon Blanc met geitenkaas. Beiden zijn zuur en fris, en vullen elkaar dus fantastisch aan.

Doe jezelf eens een plezier en koop een Sauternes. Van een totaal andere orde dan de friszure koelere streken-Sauvignons. Of je je diner afsluit met Roquefort of crème brûlée: de edelzoete wijn sluit er perfect op aan.

Sauvignon Blanc

8 artikel(en)

Oplopend

 
[2012] Heel zuiver en elegant. Kruidig en een mooi evenwicht van de Sauvignon Blanc en Semillon. Zowel geschikt als aperitief of om bij te e...
[2011] Geweldig glas. Hout is mooi geïntegreerd. Tonen van citrus, kruidig, zuiver, strak en toch ook vol. Lekker bij bijvoorbeeld gegrilde...
Deze 2012 versie bezit een stuivend aroma met kruisbessenjam, nuances van asperge en rokerige aroma’s. De smaak benadrukt het aroma van as...
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!