Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Sémillon: fris Australisch of edelzoet Frans

Ooit de meest aangeplante witte druif van de wereld Sémillon heeft nu een wat bescheidener leefgebied. Hij is vooral geliefd in Frankrijk, waar hij een van de toegestane witte druiven van de Bordeaux is, samen met de Sauvignon Blanc en Muscadelle. De drie druiven spelen onder andere een belangrijke rol in de productie van de beroemde dessertwijnen van Sauternes en Barjac. Ook in Australië staat sémillon ruimschoots aangeplant, vooral in de Hunter Valley. Buiten deze twee gebieden is de druif weinig populair meer. Je vindt hem nog wel in Chili en Zuid-Afrika, maar veel minder dan vroeger. Ook in Californië mag hij er nog zijn; hij wordt er in kleine hoeveelheden gebruikt in blends met Sauvignon Blanc.

 

Mango, honing, toast

Je hebt dus ‘gewone’ Sémillonwijnen uit Bordeaux en uit Australië, en de dessertwijn uit Sauternes. De eerste soort is fris en elegant, en vaak geblend met Sauvignon Blanc, die eerlijk gezegd de dominante partij is in deze wijnen. De tweede, de Australische, wordt ook vaak geblend met Sauvignon Blanc en met Chardonnay. Daarnaast hebben de Australiërs nog hun eigen trucje met deze druif, dat droge, frisse, minerale, complexe topwijnen oplevert, die smaken naar honing, vijgen, perzik en vooral méér.

De dessertwijnen tenslotte leunen voor een groot deel op de Sémillon. De druiven worden aangetast door ‘nobele rot’, waardoor ze ineenschrompelen en mierzoete rozijntjes worden. De wijnen hiervan zijn heel exclusief, heel prijzig en… heel erg lekker! Koop nu, drink… over 100 jaar? Je kunt hem bewaren voor je achterkleinkinderen, of zelf genieten van smaken van mango, abrikoos, perzik, honing, toast en iets van noten, dat zo typisch is voor de Sémillondruif. 

 

Wijn-spijs combi’s

Heb je zo’n fijne Australische Sémillon aangeschaft, dan doe je er goed aan daar (gegrilde) visgerechten bij te eten. Of sushi en sashimi, coquilles en fruits de mer. Ook zeer geslaagd: gerechten met varkensvlees.

Staat er een zoete Sauternes op je te wachten? Combineer ‘m klassiek met foie gras! Het is ook een uitstekende partij voor blauwschimmelkazen en (heel) zoete nagerechten. 

Sémillon

2 artikel(en)

Oplopend

 
[2012] Heel zuiver en elegant. Kruidig en een mooi evenwicht van de Sauvignon Blanc en Semillon. Zowel geschikt als aperitief of om bij te e...
[2011] Geweldig glas. Hout is mooi geïntegreerd. Tonen van citrus, kruidig, zuiver, strak en toch ook vol. Lekker bij bijvoorbeeld gegrilde...