Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Rioja en Navarra: fruitige topwijn

In het midden van Noord-Spanje, in Castilië-León, ligt misschien wel het beste wijngebied van het land: Rioja en Navarra. Het is in elk geval een van de twee gebieden met het predicaat DOC (Denominación de Origen Calificada. Het gebied bestaat in feite uit drie delen: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Rioja Alta ligt hoger dan de andere twee gebieden (alta betekent dan ook ‘hoog’), en heeft hetzelfde grondtype als Rioja Baja: rijk aan ijzer, kalksteen en klei en doorspekt met alluviale grond van de zijrivieren van de machtige Ebro. Rioja Alavesa echter heeft een armere, krijtachtige bodem. De wijnen uit dit subgebied hebben hierdoor minder kleur en sterkere aroma’s. Een ander verschil is het klimaat; Alta en Alavesa liggen hoger dan Baja (dat ‘laag’ betekent…), met als resultaat dat het in Baja heter en droger is. In Baja ligt bovendien vrij ondiep onder de bovenste grondlaag hard kalksteen. Dat is lastig druiven telen in hete, droge jaren. Gelukkig mag er nu geïrrigeerd worden, en zijn er boeren die die harde kalksteen in stukken hakken. De wijnen van Rioja Baja zijn voller en ronder, de wijnen van de hoger gelegen Rioja Alta en Rioja Alavesa wat subtieler. Ze worden trouwens ook wel gemengd.

De wijnen uit Rioja en Navarra zijn overwegend rood, maar kunnen ook wit en rosé zijn. De huidige mode is dat de wijnen niet meer zo lang op hout rijpen, maar joven gedronken worden. Fruitig!

 

Druiven in Rioja en Navarra

Meer dan 80% van Rioja en Navarra produceert blauwe druiven, en dan vooral Tempranillo. De meest populaire witte druif hier is Viura/Macabeo.

 

BLAUW

  • Tempranillo
  • Garnacha Tinta
  • Graciano
  • Mazuelo (Cariñena)

 

WIT

  • Macabeo/Viura
  • Malvasía (Malvasia)
  • Garnacha Blanca
Rioja en Navarra

7 artikel(en)

Oplopend

 
[2010] Een Rioja met duidelijke houtaroma's van chocolade en vanille en een verleidelijke smaak met zacht, rijp, rood fruit. De bodega i...
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!
[2012] Fonkelende diep roze kleurintensiteit. Kruidige tonen van o.a. anijs wisselen het romige, zachte fruit van bosaardbei en kers af. ...
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!