Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Wijn uit Spanje: interessant en karaktervol

Wist je dat Spanje het grootste wijngaardareaal ter wereld heeft? ¡Ay, caramba! Meer dan een miljoen hectaren zijn er beplant met stokken van de vitis vinifera… Maar omdat het in grote delen van het land zo droog is blijft het volume achter op dat van Frankrijk en Italië. Toch wordt in zowat het hele land wel wijn gemaakt, ja zelfs in het gortdroge centrum. Sterker, het grootste wijngebied van Spanje, La Mancha, ligt precies daar! Het enorme land kent uiteraard grote verschillen in klimatologische omstandigheden en er bestaan talloze inheemse druivenrassen. Het levert de interessantste wijnen op! In het noorden wordt ondermeer Rioja en Navarro gemaakt van de Tempranillo-druif, terwijl in het zuiden de versterkte Sherry (waarvoor vaak pedro ximénes wordt gebruikt) groot is. Het oosten, aan de Middellandse Zeekust, is thuishaven van de bubbelende Cava (vooral gemaakt van macabeo, parellada en xarel-lo) terwijl in Rueda in het westen de druif Verdejo excelleert.

 

De wijngeschiedenis van Spanje in een notendop

Sinds wanneer er wijn werd gemaakt in Spanje is niet precies bekend, maar er zijn genoeg aanwijzingen waaruit blijkt dat er al druiven werden verbouwd op het Iberisch schiereiland in 4000 – 3000 voor Christus. Dus nog voordat de Phoeniciërs, zelf wijnbouwers, rond 1100 voor Christus hun handelspost Cádiz in Zuid-Spanje stichtten. Maar pas toen de Romeinen hun zeggenschap over de Spaanse bodem opeisten werd wijn overal gemaakt en verhandeld. Zo zijn er op verschillende plaatsen in Frankrijk amfora’s uit Spanje uit die tijd gevonden. Het was vooral in de streken Tarragona in het noorden en Andalusië in het zuiden waar veel wijn werd geproduceerd. Na de val van het Romeinse Rijk werd het Iberisch schiereiland overheerst door de Visigoten (een Oost-Germaans volk) en de Suebi (West-Germanen). Hoe de wijnbouw er toen voorstond is onduidelijk. Daarna namen de Moren in de 8e eeuw na Christus het stokje over en die hadden een ingewikkelde relatie met wijn. Hoewel het vanuit hun geloof verboden was om wijn te drinken, waren er wel degelijk wijngaarden in het bezit van de Moren. De Reconquista, het terugveroveren van het land op de Moren, maakte het weer mogelijk wijn in grote hoeveelheden te maken, te drinken en te verhandelen.

Toen Christoffel Columbus in 1492 op Amerika stuitte kreeg ook de wijnhandel een nieuwe impuls. Niet alleen moest er wijn worden vervoerd naar de overzeese Spaanse koloniën, ook werden in die landen (Argentinië en Chili bijvoorbeeld) Europese wijnstokken geplant. De wijnen uit die streken werden zelfs zo succesvol dat ze op een gegeven moment juist een bedreiging vormden voor de Spaanse economie…

Ook Spanje werd, net als de rest van Europa, getroffen door de druifluisepidemie. Maar niet voordat het land er eerst beter van werd. Want toen grote delen van de Franse wijngaarden waren vernietigd zochten de getroffen wijnboer een plek om hun werk te kunnen voortzetten. En Spanje was dichtbij. Bovendien werd Spaanse wijn behoorlijk gewild toen de Franse wijn niet meer geleverd kon worden. Inmiddels zijn we aanbeland in de 20e eeuw, en die verliep voor Spanje zo nodig nog moeilijker dan elders in Europa. Achtereenvolgens (en anders wel tegelijkertijd) hielpen Primo de Rivera, de Spaanse burgeroorlog (1936-1939), generalísimo Franco en de Tweede Wereldoorlog de Spaanse wijnindustrie (en iedere andere) om zeep. Pas bij aanvang van de 21e eeuw heeft Spanje weer een reputatie opgebouwd van een land dat in staat is topwijnen te maken.

 

Wijngebieden in Spanje

Spanje telt 68 DO´s (Denominación de Origen). Dit zijn herkomstgebieden voor wijn (en andere producten). We noemen er hier een aantal.

In het relatief koelere en regenachtige noorden:

  • Galicië: Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras, Monterrei
  • Rioja en Navarra : Rioja Alta, Rioja Alavesa, Rioja Baja, Navarra
  • Aragón: Campo de Borja, Calatayud, Carinera, Somontano
  • Chacoli/Txakolina

 

In het bloedhete én ijskoude centrum van het land (de Meseta):

  • Castilië-La Mancha: Madrid, Méntrida, Mondéjar, La Mancha, Valdepeñas, Almansa, Ribera del Guadiana
  • Castilië-León: Cigales, Toro, Rueda, Ribera del Duero, Bierzo

 

In het oosten, langs de Middellandse Zeekust:

  • Catalonië: Emporda-Costa Brava, Pla de Bages, Alella, Penedés, Costers del Segre, Conca de Barbera, Priorato, Tarragona, Terra Alta
  • Levante: Valencia, Utiel-Requena, Alicante, Yecla, Jumilla, Bullas, Jalón

 

In het zuiden (Andalusië) en op de Canarische Eilanden:

  • Málaga, La Alpujarra, Montilla-Moriles, Condado de Huelva, Jerez

 

Het Spaanse classificatiesysteem

De Spanjaarden willen je graag een kwaliteitsproduct verkopen. Dus hebben ze allerlei regels opgesteld waaraan de wijnboer zich moet houden, zodat de belofte van een goede wijn waargemaakt kan worden. Die belofte staat in feite op het etiket. Daarop staat in elk geval een herkomstaanduiding. Of niet, in het geval van een Vino de Mesa (tafelwijn). Een Vino de la Tierra is een landwijn met herkomstaanduiding, een kwaliteitswijn met herkomstaanduiding is een Denominación de Origen (DO). Daarvan heeft Spanje er 66. Twee herkomstgebieden staan een tik hoger op de ladder en hebben een DOC-aanduiding (Denominación de Origen Calificada): Rioja en Priorato. En dan heb je nog Vino de Pago-wijnen. Dit predicaat kan worden toegekend aan specifieke wijnhuizen (pago betekent ‘wijngaard’). Daar heeft Spanje er 13 van.

 

Maar dan heb je het etiket nog niet doorgrond, want de Spanjaarden schrijven daar ook op hoelang de wijn gerijpt heeft:

  • Joven: betekent ‘jong’. De wijn heeft minder dan 6 maanden of helemaal niet op hout gelegen
  • Crianza: minimaal 2 jaar kelderrijping, waarvan tenminste 6 maanden op hout
  • Reserva: minimaal 3 jaar kelderrijping, waarvan tenminste 12 maanden op hout
  • Gran Reserva: minimaal 5 jaar kelderrijping, waarvan tenminste 2 jaar op hout

 

Meest aangeplante druiven in Spanje

Spanje heeft heel veel inheemse druivenrassen, die vaak nergens anders groeien. Voor rode wijn is de edele tempranillo het meest belangrijk. De meest aangeplante witte druif is airén (die bijna een derde van het Spaanse wijngaardareaal opeist!). 

 

BLAUW

 

WIT

Spanje

21 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
 
Capitoso Rioja

Normale prijs: € 9,65

Speciale prijs: € 7,24

Bodegas Altanza - Capitoso Rioja - 2011

Vol fruit als kersen en een elegante hint van hout.

Schrijf een review en deel je favoriete wijn!
Een Spaanse Cava van het puurste soort. Groene appeltjes, een frisse, rinsige, sappige smaak met een beendroge finale. Eetlustopwekkend! ...
[2012] Bleekgele kleur, biodynamische wijn, rokerige neus, mineralen met accent op fruit van perzik, abrikoos en citrus. Ideaal bij: schaal-...
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!