Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Torrontés: smaakbom uit de Andes

Wat Malbec is voor rood, is Torrontés voor wit in Argentinië: een echte ‘signature grape’. Eigenlijk zijn het er drie: Torrontés Mendocino, Torrontés Riojano en Torrontés Sanjuanino, en ze zijn geboren uit de Criolla Chica en de Muscat d’Alexandrie. Het lekkerste broertje is de Torrontés Riojano, die uit La Rioja komt, het oudste wijngebied van Argentinië. De Sanjuanino komt uit de regio San Juan, en de Mendocino uit, jawel, Mendoza, waar het gros van de Argentijnse wijn vandaan komt.

Torrontés groeit op grote hoogten, soms wel op 2000 meter of nog hoger. Overdag zuigen de druiven het zonlicht op, ’s nachts hebben ze het koud. Hierdoor rijpen ze later, en dat is fijn voor ons, want dan hebben ze lekker veel smaak!

Verwar de Argentijnse Torrontés trouwens niet met de Spaanse druif met dezelfde naam, want ze hebben niets met elkaar te maken.

Jasmijn en rozen

Torrontés heeft een aartje naar zijn vaartje. Dus ruikt en smaakt de wijn als… Muscat! Jasmijn, oranjebloesem, rozen en geraniums, je zou je Torrontés als parfum kunnen dragen… Niet alleen bloemen maar ook vruchten zijn te herkennen in de wijn: perzik, grapefruit en ander citrusfruit. Het is meestal een droge, frisse wijn, om jong te drinken.

Wijn-spijs combi’s

Torrontés is een fantastisch aperitief, maar kan ook heel goed de eer delen met een keur aan gerechten. Kruidige gerechten houden van Torrontés, en dat is inclusief de oosterse keuken. Een beetje pittig mag dan best, maar ook sushi is een aanrader (dus met en zonder wasabi…). Goed gekoeld is de wijn fantastisch bij gegrilde en gestoomde vis en zeevruchten. Koude voorgerechten, maaltijdsalades, kip en pastagerechten, het zal je allemaal bevallen bij je glas Torrontés!

Torrontés

3 artikel(en)

Oplopend

 
[2012] De reserva is meer uitgesproken dan de 'gewone' versie. Hier ruik je muskaatgeuren, grapefruit en sterk geurende witte bloemen. Ook w...
Leuk alternatief voor Gewürztraminer. Bleekgele kleur, aromatische neus met nuances van rozenblad en citrus. Mildfruitige, mediumvolle smaa...