Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Trebbiano: zwoeger zonder podium

Wist je dat de Trebbiano-druif de meest aangeplante witte druif van Frankrijk is? Wij durven te wedden van niet! Alleen heet hij daar Ugni Blanc. Ook nooit van gehoord? Hij wordt er gebruikt als basis voor bulkwijnen én Cognac en Armagnac. Je vindt hem vooral in de Bordeaux, Provence en Rhônevallei. De druif komt oorspronkelijk uit Italië - hij is door het Vaticaan in de veertiende eeuw naar Avignon gebracht toen de paus daar resideerde. Ook daar staat hij overvloedig aangeplant. Hij mag gebruikt worden in werkelijk tientallen DOC-wijnen. Bijna altijd wordt hij er geblend, maar er zijn 6 wijnen waarin Trebbiano als solist mag optreden. De bekendste daarvan is Trebbiano d’Abruzzo. Overigens is Trebbiano ook een ingrediënt van Balsamico azijn.

Het is niet voor niets dat de druif zo veelvuldig staat aangeplant (en je er toch nooit van gehoord hebt). Het is een enorm productieve druif, die veel fruit geeft, maar nogal neutraal geurt en smaakt en veel zuren heeft. Hij is een beetje saai, om het eens oneerbiedig te zeggen. Toch kan hij ook pareltjes voortbrengen! Buiten Italië en Frankrijk heeft de druif domicilie gevonden in Argentinië, Australië en Californië.

 

Citrusfruit en amandelbitter

Wijnen van de Trebbiano-druif zijn bleekgeel en vrij neutraal in hun aroma’s en smaak. Ze zijn fris, bloemig en citrusfruitig en hebben een amandelbittertje in de afdronk. Ze bevatten veel zuren en hebben geen bewaarpotentieel; meteen opdrinken dus!

 

Wijn-spijs combi’s

Het voordeel van de redelijk neutrale smaak van Trebbiano is dat je er veel bij kan eten! Geen zware kost natuurlijk, maar lichte (voor)gerechten als salades, pasta, kip en vis. Lekker ook als aperitief en bij antipasti (inktvisjes, olijven, bruschette, prosciutto…). 

Trebbiano

3 artikel(en)

Oplopend