Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Verdelho: verrukkelijk versterkt

Je vindt de witte druif Verdelho voornamelijk op het Portugese eiland Madeira, waar hij vooral gebruikt wordt om Medium Dry Madeira van te maken. Verdelho is een van de toegestane druivensoorten voor deze bijzondere, versterkte wijn, hoog in suiker en vroeg rijp.

Naast Madeira groeit de druif ook elders in Portugal, met name in de Douro-regio, waar hij vaak Gouveio wordt genoemd en in de Port verdwijnt, die andere verrukkelijke versterkte Portugees. In Galicië in het noorden van Spanje staat de druif bekend als Verdello (niet te verwarren met Verdejo!), bovendien denkt men daar dat de lokale druif Godello op zijn minst familie is van de Verdelho, en dan waarschijnlijk een eeneiige tweelingbroer… Ook is ie te vinden in de nieuwe wereld. Mondjesmaat in Argentinië, meer – en met meer succes – in Australië en Nieuw-Zeeland.

Van rokerig tot tropisch fruit

Medium Dry Madeira moet volgens de regels minstens 85% Verdelho bevatten, wil hij zo genoemd mogen worden. Het alcoholgehalte van deze wijn is lekker hoog; zo’n 17%. Madeira van Verdelho wordt mooi complex wanneer hij ouder wordt (iets dat Madeirawijnen sowieso heel goed kunnen!), met smaken van geroosterde noten en iets rokerigs. Verdelho staat bekend om z’n goede zuurgraad. Dat is fijn bij het ouderen, maar ook de Australische Verdelho heeft er baat bij. Die is fris en droog en heeft aroma’s die van ‘grassig’ en kruidig tot fruitig gaan. Steenfruit, citrusfruit en tropisch fruit kunnen allemaal een plekje in het glas hebben.

Wijn-spijs combi’s

Medium Dry Madeira is een prima aperitief! Maar de wijn past ook uitmuntend bij een keur aan gerechten. Dat kunnen voor-, hoofd- en nagerechten zijn. Vis (gerookte zalm, garnalencocktail, mosselen), vlees (kip, varkensvlees, eend) en kaas (jonge én rijpe) kunnen het goed vinden met Verdelho. De wijn kan vettige en kruidige gerechten prima aan. Echt feestelijk wordt het met gerookte ham en (hazel)noten; smaken die het rokerige van de wijn naar boven halen. Nog niet uitgefeest? Ook tropisch fruit heeft een spannende relatie met Verdelho. Probeer het eens met een gerecht met ananas of banaan! Laat je ons weten hoe het smaakte?

De Australische Verdelho’s drink je jong. Met sushi bijvoorbeeld. En met kreeft, oesters en ander lekkers uit de zee. Ook niet te versmaden met tapas en bij de oosterse keuken. Cheers, mate!

Verdelho

2 artikel(en)

Oplopend