Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Het Gouden Californië

The Golden State, zo wordt Californië wel genoemd. Dat slaat letterlijk op het goud dat er ooit gevonden werd, maar wij vinden het net zo toepasselijk om de gouden wijnen die er worden gemaakt!

Het is de beroemde morning fog, de laaghangende dichte mist, die de Noord-Californische kust tijdens het regenseizoen dagelijks beroert, die deels debet is aan de gouden (en anderskleurige) prachtwijnen. Maar ook het Sierra Nevada gebergte speelt een rol, en de vaak stralende zon. Tel daarbij op de koele nachten en een lang groeiseizoen, waardoor de druiven langzaam rijpen, en een mooie wijn is geboren. Sterker, Californische wijnen worden vaak gezien als de wereldtop. Maar dat is niet altijd zo geweest.  

 

Wereldtop

De Californische wijnindustrie heeft genoeg tegenslagen moeten overwinnen. Ziektes en plagen, maar ook de drooglegging; het door de staat opgelegde alcoholverbod dat in de jaren twintig van de twintigste eeuw gold. Er werd nog wel wijn (´niet-bedwelmend vruchtensap´) gemaakt, maar dat was enkel voor thuisgebruik en medische en religieuze doeleinden. Hiervoor moesten helaas mooie druivenrassen als Pinot Noir en Cabernet Sauvignon plaatsmaken voor bestendiger maar inferieure druivenrassen. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam Californië als wijnproducent weer op de kaart te staan. Vanaf 1976 mogen Californische wijnen helemaal weer gezien, gedronken en genoten worden. In dat jaar wonnen Californische toppers het van Franse klassiekers tijdens een blindproeverij. Een hoogtepunt in de Californische wijnindustrie, waar nog veelvuldig aan gerefereerd wordt. Sterker, de winnende 1973 Stag´s Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon en 1973 Chateau Montelena Chardonnay zijn opgenomen in de collectie van het National Museum of American History en behoren daarmee tot het cultureel erfgoed van de Verenigde Staten!

 

Inmiddels komt zo´n 90% van de totale wijnproductie in de Verenigde Staten voor rekening van Californië. Jaarlijks stroomt twee miljard liter de flessen in, om vervolgens te verdwijnen in de kelen van… Amerikanen vooral. De wijn is in eigen land zo in trek dat maar 18% het land verlaat!

 

Enkele van de beroemdste wijnhuizen ter wereld liggen in Californië. Screaming Eagle en Harlan Estate doen veel wijnliefhebbers watertanden (vooral vanwege de naam; de wachtlijst voor deze wijnen is zo lang en de wijnen zijn zo kostbaar dat maar weinigen ervan kunnen genieten…).

 

Wijngebieden in Californië

Californië kent vijf grote wijnstreken, die onderverdeeld zijn in wijngebieden. AVA´s (American Viticultural Area’s) geven de geografische grenzen aan van die wijngebieden. Wil een Californisch wijnhuis een herkomstbenaming op de fles zetten, dan dient tenminste 85% van de druiven uit die AVA te komen. Meer regels zijn er niet. Easy as pie! Een groot verschil met Frankrijk dus, waar de strenge voorschriften van de appellations het de boeren flink lastig kunnen maken. Californische boeren daarentegen mogen lekker experimenteren met hun druiven en dat levert vaak spannende wijnen op.

 

In bijna heel Californië wordt wijn gemaakt, maar de bekendste wijnbouwgebieden liggen aan de noordkust.

Er wordt echter ook (veel) wijn gemaakt in onder meer:

  • Central Coast: Santa Cruz Mountains, Monterey County, Livermore Valley, Paso Robles
  • Inland Valleys: Sacramento Valley, Madera County
  • Sierra Foothills:El Dorado County, Calaveras County, Placer County
  • South Coast: San Diego County, rondom Los Angeles

 

Meest aangeplante druiven in Californië

De staat mag van goud zijn, hij is ook heel groot. Daardoor zijn er verschillen in terroir, de bodemgesteldheid die invloed op de uiteindelijke smaak van de wijn heeft, en het klimaat. Iedere druif verlangt een ander bed. Deze druiven wonen graag in Californië:

Californië - VS

2 artikel(en)

Oplopend

 
[2011] Delicate, kruidige wijn met lichte honingtoon en geur van groene appeltjes. Verfrissende smaak met schone, heldere afdronk. De na...
[2010] Intens, krachtig met aroma's van rode kers en braambes. Zoetsappige aanzet, romig uitwaaierend in de mond met zachte vanilletonen van...