Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Wijn uit de Verenigde Staten: bijna uitsluitend Californisch

In iedere staat van de Verenigde Staten van Amerika wordt wijn gemaakt. In alle 50. Echt waar. Maar natuurlijk niet overal even succesvol. De beste, meest gewaardeerde wijnen die in dit reusachtige land worden geproduceerd komen uit Californië. Daar is een enorme wijnindustrie, goed voor bijna de gehele productie in het land. En het is niet weinig dat er geproduceerd wordt in Californië, want de Verenigde Staten staan op de vierde plaats als grootste wijnproducent ter wereld…  

 

Een korte geschiedenis van wijnbouw in de Verenigde Staten

Wist je dat er in Amerika druivenrassen bestaan die inheems zijn, maar niet onder de vitis vinifera, de druif zoals wij die kennen, vallen? Vitis vinifera is een soort druif, waaronder vele rassen vallen. In de Verenigde Staten zijn vitis labrusca, vitis riparia, vitis rotundifolia en vitis vulpina alomtegenwoordig. De druiven waren er dus al, maar pas toen Europese kolonisten er hun vlaggen in de grond staken werd er wijn van gemaakt. Die werd echter niet lekker bevonden; de inheemse druiven hadden onbekende smaken. Daarom werden algauw druivenstokken uit het moederland meegenomen, stokken van de vitis vinifera dus… Helaas was ook dit geen succes, want de stokken bezweken aan allerlei ziekten. In 1683 werden een Amerikaanse en Franse stok met elkaar gekruist en ontstond het hybride ras Alexander. Nog steeds wordt aan de oostkust wijn gemaakt van Frans-Amerikaanse druiven. Bovendien mogen we de Amerikaanse wijnstokken eeuwig dankbaar zijn: zo’n beetje alle druiven in Europa zijn geënt op Amerikaanse stokken, die wel resistent waren tegen de druifluis.

Aan de westkust ging het iets anders. Daar werd in 1769 de eerste wijngaard door de Franciscaner monnik Junípero Serra gesticht. De inheemse druiven van Californië waren van zeer slechte kwaliteit, dus prefereerde de monnik geïmporteerde druivenstokken: het werd mission, oftewel ‘criolla’, zoals de druif in Zuid-Amerika heet. Ook geen topkwaliteit, maar het begin van een bloeiende wijnindustrie was daar. Toch gingen er nog behoorlijk moeilijke tijden vooraf aan de huidige success story. Zoals de drooglegging, het door de staat opgelegde alcoholverbod dat in de jaren twintig van de twintigste eeuw gold. Dat was (bijna) de doodsteek voor de wijnbouw in het land. Toen die periode voorbij was veranderde de smaak van de consumenten: zoete,  versterkte wijn was in, droge tafelwijnen waren uit. Maar toen in 1976 Californische wijnen het wonnen in een blindproeverij van Franse wijnen en daarmee Amerikaanse wijnen bewezen daadwerkelijk kwaliteit te bezitten was het hek van de dam. Uit dit nieuwe wijnwereldland komen sommige van de beste en duurste wijnen!   

 

Het classificatiesysteem in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten geven AVA´s (American Viticultural Area’s) de geografische grenzen aan van de wijngebieden. Ze worden ingesteld door het Alcohol and Tobacco Tax Trade Bureau, dat onderdeel is van het Ministerie van Financiën. De aanduiding geschiedt op aanvraag. De eerste AVA werd aangewezen in 1980: Augusta in de staat Missouri. Inmiddels zijn er 198 AVA’s, die sterk in grootte kunnen verschillen.

Wil je als wijnmaker een herkomstbenaming op het etiket laten drukken, dan geldt er maar één regel: tenminste 85% van de druiven die je gebruikt dienen uit jouw AVA te komen. Één regeltje maar?! Kom daar maar eens om in Frankrijk, waar werkelijk álles aan regels is gebonden…

 

Wijngebieden in de Verenigde Staten

Als gezegd is er in iedere staat wel een wijngaard(je) te vinden, maar onderstaande staten vormen de belangrijkste wijngebieden:

 • Westkust: Californië, Oregon, Washington
 • Rocky Mountains: Idaho, Colorado
 • Zuidwesten: Texas, Nieuw Mexico
 • Midwesten: Missouri, Illinois, Minnesota
 • Great Lakes:Michigan,New York,Ohio
 • Oostkust:New York,New Jersey,Virginia,Pennsylvania,Florida,North Carolina

Binnen die staten vind je uiteraard nog verschillende wijnstreken.

Californië staat met stip op één; bijna 90% van de gehele landelijke productie staat op het conto van de Golden State! New York en Washington vormen de nummers twee en drie in volume.

 

Meest aangeplante druiven in de Verenigde Staten

Amerika maakt goede sier met de internationale ‘nobele’ druivenrassen, maar er worden ook wel wijnen gemaakt van druiven die niet, of deels, van een vitis viniferastok komen. In de staat New York wordt zelfs 90% van de wijn gemaakt van deze druiven.

 

BLAUW

 

WIT

 

AMERIKAANS en/of HYBRIDE

 • Concord
 • Aurore
 • Baco Noir
 • Seyval Blanc
 • Delaware
 • Niagara
 • Ives Noir
 • Isabella
Verenigde Staten

2 artikel(en)

Oplopend

 
[2011] Delicate, kruidige wijn met lichte honingtoon en geur van groene appeltjes. Verfrissende smaak met schone, heldere afdronk. De na...
[2010] Intens, krachtig met aroma's van rode kers en braambes. Zoetsappige aanzet, romig uitwaaierend in de mond met zachte vanilletonen van...