Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Witte wijn: van fris tot zwoel

Druivensap bevat nauwelijks kleur. Dus als je alleen het sap van druiven gebruikt om wijn te maken, zal het resultaat een witte wijn zijn. Ook als de gebruikte druiven blauw zijn. Bij het maken van witte wijn worden de pitjes, stokjes en schillen achterwege gelaten, zaken die juist van belang zijn bij het maken van rode wijn. Toch heeft iedere witte wijn een andere kleur. Dat komt deels door de gebruikte druiven, maar ook speelt de leeftijd van de wijn een rol, en de vinificatiemethode. Jonge witte wijn zal eerder geelgroen van kleur zijn, oudere witte wijn kan zelfs bruin gekleurd zijn. Daartussenin vind je kleuren als bleekgeel, strogeel, goudgeel, bronsgeel, geelbruin en ambergeel.

Rode wijn heeft de naam goed te kunnen ouderen, maar er zijn ook witte wijnen die beter worden met de jaren (en een meerderheid van rode waarvoor dat absoluut niet geldt!). Het zijn vooral witte bourgognes en edelzoete, door schimmel aangetaste, (dessert)wijnen die je lekker lang kunt laten liggen.

 

Geuren en smaken van witte wijn

Hoe witte wijn ruikt en smaakt is onmogelijk te zeggen. Iedere wijn is uniek en heeft zijn eigen kenmerken. Witte wijn kan fris en fruitig zijn, dorstlessend en zomers. Maar ook zwoel en zwaar, vol en rond. Witte wijn kan hoge zuren hebben, maar ook juist niet. Witte wijn kan droog zijn, of juist zoet. Witte wijn kan mousserend zijn (rode wijn is dat beduidend minder vaak), als aperitief gedronken worden, of juist als dessert. Kortom: generaliseren is ondoenlijk. Toch zul je smaken van wit fruit (appel, peer, perzik), tropisch fruit (banaan, ananas, lychee) en citrusfruit (citroen, grapefruit) niet snel in een rode wijn ontdekken! Vers gemaaid gras, kattenpis en petroleum worden ook aan wit toegeschreven, evenals boter en honing. Spannende smaaksensaties dus, die je gewoon zelf moet proeven.

De juiste serveertemperatuur voor je wijn staat meestal gewoon op het etiket van je fles. Strakke, frisse wijnen drink je wat koeler dan meer filmende, ronde witte wijnen. 

Omdat er zo’n verscheidenheid is aan witte wijnen, is het ondoenlijk vast te stellen welke spijzen er het mooist mee combineren. Wel kun je stellen dat wit en vis het goed doen samen, maar ook andere gerechten houden van wit. Edelzoete wijnen en versterkte wijnen hebben weer hun eigen maatjes. Je kunt precies zien wie dat zijn in de wijn-spijssuggesties die we doen bij iedere druif. Santé!   

Wit

58 artikel(en)

Oplopend

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 
[2012] Heel zuiver en elegant. Kruidig en een mooi evenwicht van de Sauvignon Blanc en Semillon. Zowel geschikt als aperitief of om bij te e...
[2011] Delicate, kruidige wijn met lichte honingtoon en geur van groene appeltjes. Verfrissende smaak met schone, heldere afdronk. De na...
[2010] Ja dit is serious business. Rond, vol Een mooie Bourgogne-style Chardonnay met een Chileense twist. Wel bij eten uiteraard! Deze G...
Riesling behoort tot de elitegroep van witte druivenrassen en laat pas werkelijk zien wat hij waard is door hem even te bewaren. Deze gelaag...
[2014] Chenin blanc is als wit druivenras niet weg te denken uit Zuid-Afrika. Vaak komt hij dan uit het grote Stellenbosch. De wijngaarden v...
[2014] Riesling uit Duitsland blijft altijd een ontdekking. Dit druivenras laat duidelijk zien waar het vandaan komt. Deze riesling van Emil...