Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Zuid-Afrika: topklimaat voor wijnbouw

Wij Nederlanders laten ons graag voorstaan op onze rol in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Het was immers een Nederlander die in 1659 de eerste wijn maakte in dit mooie land. Het bleek een goede zet, want al was die eerste wijn niet te drinken (dat kwam snel genoeg), het mediterrane klimaat in de Kaap, de zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika, bleek erg geschikt voor wijnbouw: droge, warme zomers met veel zon en milde winters. Bovendien komen de koele Atlantische Oceaan en de warme Indische Oceaan samen aan de Kaapse kust, en dat zorgt voor neerslag. En de koude golfstroom langs het land maakt het er koeler dan gebruikelijk voor een land op dezelfde breedtegraad.

 

Een korte geschiedenis van wijnbouw in Zuid-Afrika

‘Heede is Gode loff van de Caepse druyven d’eerste mael wijn gepaerst’, schreef Jan van Riebeeck in zijn dagboek op 2 februari 1659. Hij was gouverneur van Kaap de Goede Hoop. Goede hoop dat de wijn drinkbaar was werd echter al snel de kop ingeslagen. De benodigde ervaring in het maken van wijn kwam in 1679, toen Simon van der Stel het (wijn)stokje van Van Riebeeck overnam. De zoete wijnen van zijn boerderij Groot Constantia waren heel gewild bij de Europese elite! Ook de komst van uit Frankrijk gevluchte Hugenoten gaven de Zuid-Afrikaanse wijnbouw een impuls. Zij vestigden zich in Franschoek en deden wat Fransen nu eenmaal moeten doen: wijnmaken.

In de jaren die volgden ging het af en aan met de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Vooral af eigenlijk, helemaal toen Zuid-Afrikaanse producten tijdens de jaren van de Apartheidpolitiek werden geboycot. Het wijnoverschot werd verstookt tot brandy of er werd goedkope ´papsak´ van gemaakt; een goedkope wijn die de arme bevolking van Zuid-Afrika geen goed heeft gedaan. Toen in 1994 het handelsembargo werd opgeheven als gevolg van de opheffing van Apartheid kon er weer volop wijn worden geëxporteerd. Helaas hadden de Zuid-Afrikaanse wijnmakers wel een achterstand opgelopen in hun kennis en technieken. Het bleek geen onoverkomelijke hobbel, zodat we nu wereldwijd kunnen genieten van het moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft. Wist je dat een op de vijf flessen die de Nederlandse supermarkten verlaten van de Kaap komen?   

 

Het classificatiesysteem van Zuid-Afrika

Welke (kwaliteits)aanduiding kun je op een Zuid-Afrikaanse etiket vinden? in het Wine of Origin-systeem van Zuid-Afrika zijn wijnen opgedeeld naar herkomst. Ook zijn er twee kwaliteitscategorieën: die met het predicaat Wine of Origin (of Wyn van Oorsprong) en Estate-wijnen; wijnen die afkomstig zijn van bepaalde wijnhuizen. 

De herkomstbenamingen zijn als volgt ingedeeld:

 • Estates zijn de kleinste begrensde gebieden met herkomstbenaming. Meestal gaat het om één wijngoed, soms om meerdere met dezelfde bedrijfsvoering. Estate- wijnen moeten zijn gemaakt van druiven die op het estate groeien en in de eigen kelders gerijpt zijn.
 • Wards zijn kleine landbouwgebieden; Franschoek is bijvoorbeeld een ward
 • Districts zijn grotere landbouwgebieden; Stellenbosch is een district
 • Er zijn vijf Regions (zie ook hieronder)
 • En er zijn twee Geographical Units: Northern Cape (de ‘ward’ Central Orange River) en Western Cape (alle andere)

 

Wijngebieden in Zuid-Afrika

Het epicentrum van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie ligt in Western Cape (Weskaap in het Afrikaans). Toch zijn er ook elders druiven aangeplant, vooral in de Noordkaap, Oostkaap en KwaZulu-Natal.

In Westkaap vind je onder meer de volgende districten:

In de Coastal Region o.a.:

 • Constantia, waar de eerste goede wijnen vandaan kwamen
 • Stellenbosch, het zwaartepunt van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw
 • Franschhoek, waar de Hugenoten zich vestigden en met hun toverstafjes zwaaiden
 • Paarl, het tweede grootste wijngebied van Zuid-Afrika
 • Tulbagh, waar veel microklimaten mooie verrassingen opleveren
 • Swartland, waar veel ‘Steen’ vandaan komt

In de warme, droge ‘region’ Breede River Valley (Breë Riviervallei):

 • Worcester, waar ook veel brandy wordt gestookt
 • Robertson, waar lange tijd vooral versterkte wijnen werden gemaakt

In Klein Karoo:

 • Calitzberg en Langeberg-Garcia

In CapeSouthCoasto.a.:

 • Overberg
 • Swellendam
 • Cape Agulhas, de zuidelijkste punt van Afrika
 • Elgin

In OlifantsRiver:

 • LutzvilleValley,CitrusdalValleyenCitrusdalMountain

 

Meest aangeplante druiven in Zuid-Afrika

De witte druif die in Zuid-Afrika het meest is aangeplant is Steen, beter bekend als Chenin Blanc. Maar dé Zuid-Afrikaanse ‘signature grape’ is Pinotage, de kruising van Pinot Noir en Cinsault die in Zuid-Afrika het levenslicht zag.

 

WIT

 

BLAUW

Zuid Afrika

3 artikel(en)

Oplopend

 
[2014] Chenin blanc is als wit druivenras niet weg te denken uit Zuid-Afrika. Vaak komt hij dan uit het grote Stellenbosch. De wijngaarden v...
[2014] Deze rosé is wat steviger en bezit gul fruit. Afkomstig van Syrah druiven. Zacht in fruit en zuren. Rond en zwoel van smaak met een ...